Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Valse meeldauw-vrij plantgoed van ui door warme luchtbehandeling

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben in samenwerking met DLV Advies en NAK Tuinbouw een methode praktijkrijp gemaakt om plantgoed vrij te krijgen van valse meeldauw door gebruik van warme lucht. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het plantgoed van uien moet conform art 14d van de Regeling bestrijding schadelijke organismen vrij zijn van valse meeldauw. Deze zogenoemde teeltmaatregel heeft een verplichtend karakter. Om tweedejaars plantuien te mogen telen is een valse meeldauw-vrij verklaring, een beoordelingsrapport afgegeven door NAKtuinbouw, vereist. Dit rapport wordt afgegeven als bij de veldkeuring van eerstejaars plantuien vlak voor de oogst of bij nacontrole (warmtebehandeling) geen valse meeldauw wordt waargenomen. In de praktijk betekent dit dat verdachte partijen  een warm water behandeling volgens het protocol van NAK tuinbouw ondergaan. Nadelen van een warm water behandeling zijn het moeten terugdrogen van de plantuien, verkleuring van de plantuien en mogelijke kruisbesmetting met ziekteverwekkers.

Uit eerder onderzoek was al komen vast te staan dat ook behandeling met warme lucht valse meeldauw in plantgoed kan doden. Wel moest nog vastgesteld worden aan welke voorwaarden moest worden voldaan. Het onderzoek is uitgevoerd bij Mts Twisk in een daarvoor nieuw gebouwde en ingerichte uienbewaarplaats. Dit heeft er toe geleid dat, evenals de warm waterbehandeling,  nu ook de warme luchtbehandeling een gevalideerde methode is.

P. destructor (de veroorzaker van valse meeldauw in Allium spp) in 1e-jaarsplantuien kan gedood worden door een warme luchtbehandeling. De plantuien moeten daarbij blootgesteld worden aan een temperatuur van minimaal 41,5°C, gedurende tenminste 24 uur. Deze temperatuur moet in de gehele behandelruimte bereikt worden. De relatieve luchtvochtigheid moet in de behandel ruimte minimaal 80% blijven. De te behandelen partij uien moet voorafgaand aan de warme luchtbehandeling voldoende gedroogd zijn.

Als aan deze voorwaarden wordt voldaan dan zal NAK Tuinbouw een valse meeldauw vrij verklaring afgeven.

Meer weten over het onderzoek:

www.library.wur.nl

Publicatiedatum: