Overzicht van de Chinese uiensector

Het Chinese uienseizoen is goed op weg. Er is een duidelijk beeld van de omstandigheden van de Chinese uienteelt in 2019. Het totale areaal voor de teelt van korte-dag-uien is afgenomen, waarmee ook het aanbod van korte-dag-uien kleiner is geworden. Met betrekking tot gemiddelde uien is het areaal in Nanyang, Henan afgenomen met 30%. Het areaal in Tonxu, Henan is daarentegen toegenomen met 20%, terwijl  het areaal van Anyang, Henan met 25% toenam. De teeltgebieden in Cheng'an en het district Wei in Hebei namen in areaal toe met 15%, terwijl het areaal van Dingzhou, Hebei met 30% is gegroeid.

"De uien groeien nu goed. Sommige uienplanten hebben te lijden van het gele dwergvirus, hoewel de invloed hiervan minimaal is. De opbrengst van het district Feng in Jiangsu is net als in Yutai in Shandong afgenomen met 40%", zegt Jack Meng van Jining Greenfarm Import and Export Co., Ltd.

"Het areaal van traditionele uienteeltgebieden in Jining en Heze in Shandong is met twee derde afgenomen. Het areaal van nieuwe teeltgebieden in plaatsen als Chengwu, Dingtao, Yuncheng, Liangshan, Wenshang, Yanzhou, en Qufu is daarentegen toegenomen tot vijf keer het oppervlak van de traditionele teeltgebieden. Het areaal van Tancheng is met 30% uitgebreid en bevindt zich nu op dezelfde omvang als de meer gevestigde teeltgebieden van Hexi en Hedong", legt Jack Meng uit.

De nieuwe teeltgebieden in Yi'nan en Yishui in Shandong zijn met 20% uitgebreid. Een groot aantal uienplanten is bij teeltbedrijven in Hexi verwijderd, waardoor naar verwachting de opbrengst in dat gebied af zal nemen. De afname zal echter niet groot zijn. Het areaal in Weifang en Qingdao te Shandong komt overeen met dan van vorig jaar. De teeltgebieden voor lange-dag-uien bevinden zich in Heilongjiang en Ulaanchab in Binnen-Mongolië. Het areaal voor deze gebieden is ietsjes afgenomen of ongeveer hetzelfde gebleven als vorig jaar.

Bij andere teeltgebieden is het areaal voor uien over het algemeen uitgebreid. Dit geldt met name voor de westelijke delen van Binnen-Mongolië, waar de grond vruchtbaar is en de huurkosten laag zijn. Het teeltgebied voor uien in Gansu en bij sommige delen van Jining is verdubbeld. "Als er wordt gekeken naar de huidige situatie van de Chinese uienteelt, kan worden gezegd dat het areaal in Gansu, Zinjiang, het noordoosten van China en van Binnen-Mongolië is toegenomen", aldus Jack Meng. 

"De huidige uienprijzen bij telers staat op rond de 0,6 yuan (€0,08) per 0,5 kg. De prijs is ten opzichte van vorig jaar bijna verdubbeld. De prijs van verse uien stond vorig jaar rond deze tijd op slechts iets van 0,35 yuan (€0,05) per 0,5 kg. Wat de uienexport betreft, is met name de export naar Maleisië en Thailand behoorlijk toegenomen."

"We exporteren uien naar landen over de hele wereld. Veel landen in Europa begonnen vorig jaar met de import van grote volumes aan Chinese gele uien. De grootste reden hiervoor was het extreme weer waar Europese uienteeltgebieden vorig jaar mee te maken hadden. Dat heeft ervoor gezorgd dat de opbrengst van de uienoogst in Europa en dan met name in Nederland is afgenomen. De reacties van onze klanten in het buitenland laten zien dat Europeanen zeer tevreden zijn over de gele uien uit China."

Contact: Jack Meng

Jining Greenfarm Import and Export Co., Ltd.
Mobiel: +86 13515471948 
E-mail: garlicfarmer@126.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.