Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Karym Charwani, WJT International

“Nederlandse uienprijs veel te hoog voor Afrikaanse landen”

Europa heeft een moeilijk uienjaar achter de rug. De warme en droge zomer heeft de productie parten gespeeld. De opbrengst was beduidend lager en de prijzen torenhoog. Door het lage aanbod en de hoge prijzen was er weinig export naar Afrikaanse landen dit jaar. Voornamelijk vanaf januari toen de prijzen een hogere level bereikte , omdat de Nederlandse uien niet konden concurreren met de goedkopere aanbieders, zoals China, Spanje, Marokko en Zuid-Afrika. 

 “De prijzen voor Nederlandse uien zijn al heel het seizoen veel te hoog voor de meeste Afrikaanse landen. Met deze prijzen kan je niet concurreren met de uien van andere aanbieders, zoals Zuid-Afrika en China”, vertelt Karym Charwani van WJT International in het vakblad Primeur. “Vorig jaar hadden we een compleet andere situatie. Toen was er enkel Nederlands product op de Afrikaanse markt, maar dit jaar zijn het voornamelijk productielanden die de uien een stuk goedkoper kunnen aanbieden. Dat is ook logisch als we kijken het verschil in prijs van de Nederlandse uien tussen vorig jaar en nu. Begin mei 2018 lag de Nederlandse uienprijs rond de 9 cent, terwijl dit jaar de prijs rond de 70 cent ligt.”

Charwani verwacht niet dat de uienprijs de 1 euro aan gaat tikken, maar alles wat dit jaar niet was verwacht, is toch gebeurd. “De huidige prijs voor de Nederlandse uien is eigenlijk al te duur voor de meeste landen in de wereld. Er gaan nog wel wat uien naar Europese klanten, dus het zou best kunnen dat we de 85 cent gaan halen. Duurder moeten ze niet worden want de uien uit Nieuw-Zeeland kosten rond de 1 euro en we moeten altijd goedkoper blijven dan die uien.”

Kwaliteit
De handelaar exporteert uien naar 25 Afrikaanse landen en heeft dit jaar veel Chinees product op de markt gezien. “Er was veel Chinees product op de markt, maar de kwaliteit liep achter. Nederlandse uien zijn in Afrika zo geliefd vanwege de kwaliteit. Andere landen waaronder China kunnen op dit moment niet aan deze kwaliteit tippen. Nederlandse uien kunnen wel tot juli bewaard worden en uien uit andere landen redden dat nog niet, maar als we meer jaren krijgen met lage opbrengst en hoge prijzen, dan gaan andere landen zeker investeren in de uienproductie”, aldus Karym. “Tevens zien we dat landen als Senegal ook steeds meer aan het investeren zijn in uienteelt, maar die kunnen met eigen teelt toch nooit aan de vraag voldoen. De impact van deze teelten blijft voorlopig klein.”

Focus op uien en aardappelen
WJT International is een Belgisch handelsbedrijf dat is gespecialiseerd in de export van uien en aardappelen naar Afrika. Naast uien, handelt het bedrijf ook in aardappelen, groenten en fruit. “Omdat het dit jaar zo rustig was in de uien hebben we heel wat fruit, zoals appelen en citrus gedaan. Maar onze focus ligt voor het grootste deel op uien. We zijn ook bezig met de bouw van een nieuw magazijn voor fruit, dat deze zomer af moet zijn. Op deze locatie in Essen (België) is ons logistiek centrum gevestigd. (SR)

karym.charwani@wjt-int.com