Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: uienoogst gehinderd door regen

De regen van de afgelopen weken heeft grote invloed gehad op de uienoogst. Het is jammer, want de voorwaarden voor een goede verkoopbare productie waren er: zowel de prijzen als opbrengsten waren hoog. Helaas speelde het weer de telers parten.

Sonic ras

"De markt vraagt uien en de prijzen schommelen tussen €0,50 en €0,60 per kilo, wat hoog is, vooral omdat de opbrengsten aanzienlijk zijn. In sommige gebieden in Emilia Romagna werd tot 70 ton per hectare geoogst, maar helaas gaat niet alles zoals het hoort", zegt een technicus uit Noord-Italië.

Het oogsten van het Sonic ras

Het probleem is dat de regen de oogst belemmert. De grond moet redelijk droog zijn om met tractoren en machines te kunnen werken. En daarnaast is er zon nodig die de uien moet drogen zodra ze uit de grond zijn. Hier is momenteel geen sprake van.

"We riskeren eigenlijk te hoge maten, boven het gemiddelde van 70-80. Het is een goed moment voor de markt, zeker omdat er veel wordt geëxporteerd. Er zijn weinig tot geen uien uit Nederland en ander landen uit het Noorden waardoor er vraag is naar Italiaanse. We krijgen een goede prijs."

De in de winter geteelde uien hebben een goede geur en smaak. Ze zijn niet zoet en ze zijn beter verteerbaar dan de uien die in augustus geoogst zijn. Om de Italiaanse consument het hele jaar van uien te voorzien, moet de teelt in het najaar worden uitgebreid en verbeterd.

Publicatiedatum: