Zuid-Afrika: knoflookteelt is een gouden kans

Volgens Jacques Terblanche van Graceland Garlic Seed moet met veel rekening gehouden worden als je knoflook plant. Hoewel het gewas succesvol in veel typen grond en bijna elk klimaat kan groeien, groeit het het best in goed gedraineerde grond met pH waarden tussen de 6 en 7,5. 

Zware bodemtypes hinderen de bolvorming van de knoflook, vooral als ze drogen, waardoor ze onregelmatige bollen vormen. Intensieve bodemmanagement is vereist op licht zanderige grond met een lage vochtigheid.

De juiste cultivar
Egyptische witte, Egyptische roze en reuzenknoflook worden al vele generaties in Zuid-Afrika geteeld en deze cultivars hebben zich goed aan het lokale klimaat aangepast. "Knoflook heeft liever kortere en koelere winterdagen en is vorstbestendig. Voor een betere kans op een goed gewas is het belangrijk om je aan de juiste planttijd te houden, van februari tot mei, maar dit hangt ook af van waar je in Zuid-Afrika teelt."

Egyptische knoflookrassen kunnen een opbrengst van 6 ton/ha opleveren en de reuzenvariant kant zelfs 12 ton/ha opleveren.

Import verminderen 
Volgens de South African Garlic Growers’ Association vormt de knoflookimport de grootste uitdaging om een duurzame lokale knoflooksector op te bouwen. Het dumpen van vooral Chinese knoflook is een ernstig probleem. 

Zuid-Afrikaanse telers moeten het vertrouwen van grote afnemers winnen en dat zijn de supermarkten. De lange houdbaarheid van knoflook en de beschikbaarheid van een goed product op de wereldmarkt maakt het gemakkelijker voor deze groepen om knoflook van een respectabele leverancier in het buitenland af te nemen dan dat ze lokaal moeten zoeken naar knoflook. De eerste stap voor een lokale sector zou het vestigen van een centraal afzetkanaal voor lokale knoflook zijn.

Bron: farmersweekly.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven