Warme lucht voldoet voor ontsmetting plantuien

Naktuinbouw erkent het toedienen van warme lucht als officiële maatregel om plantuien en plantgoed voor sjalotten en knoflook te behandelen tegen valse meeldauw. DLV Advies heeft, samen met onderzoekers van Wageningen UR en Naktuinbouw, de behandeling met warme lucht gevalideerd en praktijkrijp gemaakt.

Het plantmateriaal van alliumsoorten moet volgens een teeltmaatregel vrij zijn van valse meeldauw. Hiervoor geeft Naktuinbouw officieel een verklaring af, voorzien van een beoordelingsrapport. Als uit het rapport blijkt dat een partij verdacht is, dan is een ontsmettingsbehandeling noodzakelijk.

Ontsmetten kan onder meer met warm water, en sinds dit jaar ook met warme lucht. Het onderzoek hiervoor is uitgevoerd op een Flevolands teeltbedrijf, in opdracht van het ministerie van LNV. “Dat gebeurde in een daarvoor nieuw gebouwde en ingerichte uienbewaarplaats. We ontdekten daar onder welke condities een behandeling met warme lucht valse meeldauw in plantgoed kan doden”, zegt Harrie Versluis.

Nevenwerking op koprot
Valse meeldauw wordt veroorzaakt door de schimmel Peronospora destructor. “Voor de behandeling tegen deze schimmel moeten eerstejaars plantuien zeker 24 uur worden blootgesteld aan een temperatuur van minimaal 41,5 º C. Dat kan direct na de oogst plaatsvinden. De hoge temperatuur moet in de hele behandelruimte bereikt worden, bij een relatieve luchtvochtigheid van minimaal 80 procent. Bijkomend voordeel van de behandeling is de nevenwerking op een andere schimmel die koprot in uien veroorzaakt", legt Versluis uit.

Alternatief voor warm water
Voor het verkrijgen van een vrijverklaring voor valse meeldauw via Naktuinbouw is ontsmetting met warme lucht een alternatief voor een behandeling met warm water. Een nadeel van de toepassing van warm water is het moeten terugdrogen van de plantuien. Verder bestaat de kans op verkleuring van het plantmateriaal en ontstaat mogelijk kruisbesmetting met andere ziekteverwekkers.

Bron: DLV Advies


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven