Hoge prijzen, lage oogst... geen grote winst voor telers momenteel

Een seizoen nadat ze uien langs de weg gooiden in december om te protesteren tegen dalende prijzen, hopen telers winst te halen uit hun zomergewas. Ze vrezen dat de huidige oogst te klein zal uitpakken voor de vraag en houden hun gewassen vast, waardoor de prijzen stegen naar bijna € 3,85 / 100 kg in de afgelopen 10 dagen. 

Aan witte uien wordt het meest verdiend. De prijzen ervan zijn gestegen tot € 6,41 / 100 kg tijdens de afgelopen maand. 

Een lage opbrengst voor zowel rode als witte uien hebben de prijzen opgedreven. Handelaren zeggen dat de oogst van het rode ras, die goed is voor 70% van 's lands totale oogst, met 20% is gedaald terwijl die van witte uien gehalveerd is. Het merendeel wordt gebruikt in de bewerkingssector, waar uien voor gebruik op de lange termijn gedehydrateerd worden. Vanuit het buitenland is grote vraag naar deze uien. 

Vorig jaar brachten witte uien niet meer op dan € 5,10 / 100 kg. Dit jaar begon met € 11,48 / 100 kg en komt de prijs nu op € 20,81 voor de beste kwaliteit. 

Ondertussen worden rode uien verkocht voor     € 10,20 / 100 kg. Dat is een stijging van € 1,27 / 100 kg. Telers ruimen de akkers op tijdens dit deel van het jaar en bereiden ze voor op de volgende oogst. De droge periode gekoppeld aan extreme hitte deze zomer heeft schade aan het rode ras toegebracht. Telers houden hun uien vast, waardoor de prijzen gestegen zijn. De vraag uit Golflanden, Sri Lanka en Singapore is ook gestegen en het areaal is gedaald. 

Bron: timesofindia.indiatimes.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven