Er zijn maar weinig bedrijven die zich niet bewust zijn van het probleem van plastic verpakkingsafval. Toch worden de keuzes nog grotendeels bepaald door kosten en winstgevendheid. Dagelijks verschijnen er nieuwe, duurzame alternatieven voor standaard plastic verpakkingen op de markt maar aan de meeste hiervan hangt een fors prijskaartje.
Recent werd Carapac geïntroduceerd, een biologisch afbreekbaar plastic op basis van schaaldieren. Carapac biedt veel voordelen ten opzichte van traditioneel plastic. Het wordt gemaakt van afval uit de voedselverwerkende industrie zodat er geen natuurlijke hulpbronnen voor nodig zijn. Daarnaast beschikt het product van nature over schimmelwerende eigenschappen wat het ideaal maakt voor het verpakken van verse groenten en fruit. Het materiaal verlengt de houdbaarheid met zeven dagen ten opzichte van de bestaande verpakkingen van wegwerpplastic. De verpakking kan in de tuin worden weggegooid waar hij binnen zes weken zal vergaan en waardoor er bovendien langzaam stikstof vrijkomt in de bodem.
Deze oplossing heeft echter zijn prijs want Carapac is maar liefst drie maal zo duur als traditioneel plastic en dat kan een belemmering vormen voor de toepassing op grote schaal, hoewel het materiaal altijd nog voordeliger is dan andere biologisch afbreekbare verpakkingen die soms wel vijf keer zo duur zijn als normaal plastic.
Milieuactivisten waarschuwen echter dat de natuur een keerpunt heeft bereikt en dat we ons niet langer kunnen veroorloven om de conventionele maatstaven voor kostenberekening aan te houden. De kosten voor transport en het verwerken van afval (inclusief de kosten voor recycling) moeten een essentieel onderdeel uit gaan maken van deze optelsom.
Bron: packaging-gateway.com