Kroatië: slechte lente en milde winter uitdaging voor winteruienseizoen

De winteruienteelt 2018/19 loopt eindelijk op z'n einde. Kroatië heeft een areaal van 100 ha voor winteruien. Er is 60 ha voor hybriden en stuifbekruisingsrassen. Een Kroatische handelaar beweert dat het seizoen eindelijk goed begint te worden na enkele uitdagende perioden. 

Arian Shala van distributiebedrijf Zeleni Hit: "Na het planten van de uien, wat tussen eind augustus en midden september gebeurt, was de grond te droog en de voorbereiding was erg moeilijk. Als gevolg daarvan moesten veel telers direct na het planten irrigeren. Een droge periode volgde van september tot begin april, met milde temperaturen die ver boven de gemiddelde wintertemperaturen lagen."

"Na deze periode veranderde het weer drastisch. Het begon te regenen van april tot midden mei met meer dan 50-60% meer mm dan voor het jaarlijkse gemiddelde. De regen bracht lage temperaturen met zich mee, gemiddeld 10-14°C tijdens 4-5 weken en gewasbescherming tegen Peronospora was moeilijk bij te houden."

Ondanks dat de weersomstandigheden uitdagend waren, wachtten de gewassen niet op betere tijden. "Tijdens de kou en regen begonnen vooral de OP rassen te bloeien en enkele rassen liepen bacteriële ziekten op, zoals Pseudomonas. Deze koude en natte periode duurde tot begin juni en daarna volgde weer een andere extreme periode met hoge temperaturen en veel zonneschijn waardoor de uien droogden."

Nu zijn de uien in goede conditie en Zeleni kan uitkijken naar betere tijden. "De oogst begon twee weken later en de prijs was goed op       € 0,40-0,60/kg. De zon begon dus eindelijk voor de Kroatische winteruien te schijnen. We hopen dat de prijs stabiel zal blijven na een tekort aan uien vorig jaar en grote teeltproblemen rond winteruien in heel Zuidoost-Europa."

Voor meer informatie:
Arian Shala
Zeleni Hit d.o.o.
Tel: +385992513991
Email: arian@zeleni-hit.hr  
www.zeleni-hit.hr


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven