Marktrapport Oostenrijk week 27/2019

'Kleine oogst bij vroege aardappelen, afzet van uien afgezwakt'

De grote hitte en het gebrek aan neerslag zorgen ervoor dat in Niederösterreich de oogst bij de vroege aardappelen ook begin juli zeer gering blijft. Waar gerooid kan worden, doen de telers dit snel. De oogst van de vroege aardappelen is reeds ver gevorderd. De grote hitte laat echter ook de latere bestanden snel rijp worden. Hierdoor worden er bij de rassen voor bewaring reeds nu al geen topopbrengsten meer verwacht. Er zijn dit jaar zo goed als geen groot uitvallende aardappelen beschikbaar.

Het aanhoudend warme weer vergroot ook de druk van ongedierte. In enkele gevallen is de aantasting door draadworm nu al zorgwekkend. De afzet van aardappelen is met de extreme temperaturen en de beginnende vakanties iets afgenomen. Door het geringe aanbod blijft het prijsniveau in Niederösterreich en het Burgenland desondanks stabiel. Er werd aan het begin van de week meestal 40 euro per 100 kg betaald. In Oberösterreich worden nu overwegend aardappelen van het ras Heurige uit de volle grond geoogst. De prijzen zijn licht gedaald en liggen op 45 euro per 100 kg.


Afzet van uien afgezwakt
Het aanbod aan winteruien uit Niederösterreich is in de afgelopen weken zeer groot geworden. Tegelijkertijd is de afzet eerder zwak. In de levensmiddelenhandel liggen nog buitenlandse uien in opslag, die de afzet van Oostenrijkse producten blokkeren. De hitte zorgt over het algemeen voor een beperktere vraag. De export verloopt behouden, aangezien in de bestemmingslanden nu steeds meer producten uit eigen land op de markt voorhanden zijn. De uienprijzen van de nieuwe oogst zijn ten opzichte van de voorgaande week gedaald, maar beginnen nu te stabiliseren. Aan het begin van de week lagen de prijzen afhankelijk van de kwaliteit tussen de 45 en 50 euro per 100 kg.

Afzethoeveelheden stijgen
De afzethoeveelheid van wortelen uit Niederösterreich van de nieuwe oogst gaat langzaam omhoog. De marktsituatie blijft stabiel en de prijzen onveranderd. Voor wortelen van de nieuwe oogst ligt de prijs van een 5 kg zak, afhankelijk van kwaliteit, tussen de 45 tot 50 euro per 100 kg.

Bron: LKÖ


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.