Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Plan gaat in tegen roep om extra helpende handen land- en tuinbouw

"Grenzen gaan niet dicht maar Nederland moet wel zelf bepalen wie het binnen laat"

Nederland moet zelf kunnen bepalen hoeveel arbeidsmigranten uit Oost-Europa hier komen werken. Daarvoor pleiten SP en ChristenUnie. Het is een plan dat indruist tegen het principe van vrij verkeer van personen zoals dat binnen de EU geldt. Maar, zo stellen beide partijen, er dreigt sociale ontwrichting en dan is het wel toegestaan dat individuele landen zelf ingrijpen.

In het AD lichtten SP-leider Lilian Marijnissen en CU-leider Gert-Jan Segers het plan toe. "Het moet stoppen dat werknemers uit Oost- en West-Europa tegen elkaar uitgespeeld worden." De leegloop in Oost-Europese landen moet stoppen en de lonen in onder meer de land- en tuinbouw moeten stijgen. Zelfs een tijdelijke stop op de komst van arbeidsmigranten is om dat doel, hogere lonen, te behalen voor de partijen bespreekbaar.

Opvallend, want vanuit de land- en tuinbouw klinkt juist de roep om meer helpende handen. Bovendien voorspelden economen van ABN Amro onlangs nog dat Oost-Europeanen helemaal niet meer naar Nederland willen komen. Onder meer Wilko Wisse van tomatenteeltbedrijf Lans verwacht daarom in onder meer Azië op zoek te moeten naar arbeidsmigranten. Mocht het plan van CU en SP uitgevoerd worden, dan lijkt die zoektocht een stap dichterbij te komen.

Lees hier verder in het AD én lees hier in De Volkskrant over de lonen van Oost-Europeanen die nauwelijks profiteren van de stijgende welvaart. Sterker nog, tussen 2010-2017 daalde hun gemiddelde uurloon. 

 

 

 

Publicatiedatum: