VS: krap uienaanbod tot september

In het huidige krappe uienaanbod spelen verschillende factoren mee. Michael Davis van Tex-Mex Sales: "In mei en begin juni hadden we guur weer in Californië. Het hagelde flink en dat had z'n weerslag op uien en veel andere gewassen." Dat weer leidde tot verloren areaal, veel verlies van uien en kwaliteitsproblemen. "Wanneer er hagel op je uien valt, raken zowel de bladeren als de bollen getroffen. Er ontstaan deuken in de plant."  

Tegelijkertijd kwamen uien in Washington en Idaho twee tot vier weken later op de markt. "Ze beginnen meestal 1 augustus, maar tot 1 september hebben ze niet veel aanbod. Lokale handel uit regio's als New York wordt daar ook door getroffen. New York had ook problemen met het weer en daar kon niet op tijd geplant worden. En de telers in die streek vertellen me dat hennep een groot gewas aan het worden is, wat uienareaal opslokt. Onze uien doen het best, maar dat duurt nog even tot midden augustus of september, denk ik zo."

De Mexicaanse factor 
Dan komt Mexico nog eens bij de aanbodproblemen. "De witte uienmarkt in Mexico is groter dan in de VS waardoor de witte uien die geïmporteerd zouden worden niet komen."

Met een sterke uienvraag stijgt de markt aanzienlijk. "Begin juni hadden we € 10-12, wat een goede markt is. Nu is het € 17-19 in New Mexico, waar vandaan ik uien verkoop. Het maakt dat deze markt slechts voor de korte termijn is." Davis laat verder weten dat hoewel de prijs telkens omhoog ging deze nu stabiel is. "We hebben nog nooit gezien dat een dergelijke markt lang aanhoudt."

Naar de toekomst kijkend ziet Davis niet veel verandering tot september. "De markt is stabiel. De prijzen liggen hoog en over het algemeen is er niet veel nodig voor een verandering. Maar met de toestand in Californië en de aanbodsituatie in 't algemeen zie ik persoonlijk geen verandering tot september. Daarna zal het heel snel gaan."

Voor meer informatie: 
Michael Davis 
Tex-Mex Sales
Tel : +1 (956) 969-1003
mike@texmexsales.com  
www.texmexsales.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.