Uiendag 2019: uientelen in een veranderend klimaat

Het klimaat om kwalitatief goede uien te telen verandert sterk. We hebben te maken met veranderende weersomstandigheden, een klimaat met meer natte én droge extremen. Daarnaast zien we ook een ander 'gewasbeschermingsklimaat' als een sneltrein op ons afkomen. Steeds meer middelen verdwijnen of staan sterk ter discussie en er zijn diverse wijzigingen in de wetgeving rondom spuittechniek.

Spreiding over Nederland
De uienteelt breidt zich steeds meer over het hele land uit. Naast zavel- en kleigronden staan er ook steeds meer uien op zand- en dalgronden. Nieuwe gebieden brengen ook weer nieuwe vraagstukken naar voren. Aanpak van aaltjes en andere ziekten spelen hier een grotere rol.

Water speelt een hoofdrol
Door deze veranderingen wordt de behoefte naar objectief, onafhankelijk onderzoek in de uienteelt alleen maar groter. We blijven zoeken naar de optimale manier van uien telen. In eerste instantie denken we misschien al snel dat we alles al geprobeerd hebben, maar als het klimaat niet meehelpt met tekort of teveel water, dan is het lastig om een goede opbrengst te genereren. We zoeken naar oplossingen voor de problemen van het water tekort. Waar liggen er kansen? Water bufferen, druppelirrigatie, beregenen of andere strategieën m.b.t. trips, plantversterkers, andere meststoffen? De keuze zal voor iedereen verschillend zijn.

Een goede uienkwaliteit is van groot belang voor onze export. Wat kunnen we nog verbeteren aan onze uienteelt, waar kunnen we bijsturen? De basis voor de teelt moet goed zijn, maar ook de kwaliteit moet als basis gezien worden. Daarbij moeten we blijven voorlopen in techniek, kennis en innovatie. Ons thema voor de Uiendag 2019 wordt:

‘Uienteelt in een veranderend klimaat'
Daar willen we graag aan de hand van de vele veldproeven op het Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve samen met u over praten. Met welke handelingen kunnen we in de uienketen een beter rendement krijgen?

Het Uien Innovatie en Kenniscentrum is er ook dit seizoen weer in geslaagd om een aantal interessante onderzoeken aan te leggen in samenwerking met verschillende bedrijven c.q. partners. Steeds meer bedrijven weten hun weg naar het UIKC te vinden.

Van groot belang is om de resultaten van deze innoverende onderzoeken op een juiste manier te interpreteren en te communiceren naar de gehele uiensector. Een van de middelen hiertoe is onze jaarlijkse Uiendag.

Rassenlijst
Op deze dag zal ook de nieuwe rassenlijst vanuit het ketengestuurde onderzoek UIREKA worden gepresenteerd. Uiteraard zijn er rondleidingen op het veld, demonstraties en is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in de tent/schuur.

Thema’s Uiendag
1. Rassenvergelijking zaaiuien
2. Priming van zaad
3. Onkruidbestrijding
4. Bemestingsstrategieën
5. Schimmelbestrijding
6. Uienteelt volgens Planet Proof
7. Tripsbeheersing
8. Plantversterkers
9. Druppelirrigatie
10. Peilgestuurde drainage


* In het veld wordt op diverse locaties aandacht geschonken aan het thema klimaat en water.

Onion Plaza
In de centrale tent/schuur is wederom het Onion-Plaza ingericht met de rassenshow en diverse standhouders.

Demo spuittechniek
• MagGrow
• Pulserende doppen (Pulse Wide Modulation)
• Druppelgrootte en drift

Demo bandendruk/verdichting
Op de Uiendag worden de nieuwste technologieën op het gebied van banden getoond, zoals IF en VF technologie en bandendrukwisselsysteem.

Net als vorig jaar is het “Onion-Plaza” gesitueerd op het erf van de Rusthoeve zelf. De schuur is ingericht met de rassenshow, stands van de vele betrokken bedrijven. Bovendien is er ruim voldoende gelegenheid voor het leggen van contacten met daarbij genoeg eten en drinken.

Catering
Zoals ieder jaar is de catering geheel gratis.

Spuitlicentie
Tijdens de Uiendag kunt u uw spuitlicentie met het thema ‘Teelt’ verlengen.

Website
Bezoek onze website www.uiendag.nl

Route:
Adres: Proefboerderij Rusthoeve
Noordlangeweg 42, Colijnsplaat
Volg de aanwijzingen en borden


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven