Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Uien condensdrogen op Goeree-Overflakkee

Op Goeree-Overflakkee realiseerde Tolsma-Grisnich een opslag voor het drogen en bewaren van diverse soorten uien. Verdeeld over zes compartimenten biedt de loods ruimte aan 1.500 kisten. De bewaarplaats wordt meerdere keren per seizoen gevuld. Dat vraagt om een droogsysteem met grote droogcapaciteit die weersonafhankelijk continu kan drogen tegen lage energiekosten.

Tolsma-Grisnich adviseerde een warmtepompsysteem. Dit is een condensdroogsysteem waarmee het ook mogelijk is om buitenlucht te gebruiken als die qua temperatuur en luchtvochtigheid gunstig is. De droogcapaciteit kan daardoor verdubbelen. Dat in tegenstelling tot gangbare condensdroogsystemen die veelal uitsluitend de interne lucht in de cel conditioneren.

Unieke combinatie
Het systeem op Goeree-Overflakkee bundelt de kracht van een traditioneel ventilatiesysteem met buitenluchtventilatie, luchtverwarmers (heaters) en een condensdroogsysteem. De slimme Vision Control bewaarcomputer meet en berekent continu hoe voor elke cel de ideale droogcondities worden bereikt en schakelt over om buitenlucht op te warmen bij gunstige buitencondities. Bij ongunstige buitencondities schakelt het systeem automatisch over op condensdrogen waardoor altijd de hoogste droogcapaciteit gerealiseerd wordt.

Lage energiekosten
De Tolsma GCU-I warmtepomp (470 Kw) realiseert per cel een droogcapaciteit van 112 kg/uur, bij slecht drogende condities, tot 470 kg/uur, bij gunstige buitencondities. Met een gemiddelde energieprijs voor grootverbruikers komen de energiekosten voor het drogen neer op ca. € 200,- per dag. Het systeem kan na het oogstseizoen ook ingezet worden als ‘gewone’ koeling voor lange bewaring van uien. Ook hier werkt de warmtepomp efficiënt en biedt de mogelijkheid om te kunnen na-drogen. De Vision Control bewaakt continu de temperatuur en RV in de cellen en indien nodig wordt er tijdens het bewaren nog extra gedroogd om de RV continu op 80 à 85 % te houden bij celtemperaturen tot circa 0,5 °C.

Efficiënt ontdooisysteem
Om de luchtkoelers tijdens het koelen ijsvrij te houden, is gekozen voor een efficiënt warmwater ontdooisysteem. De luchtkoelers zijn tot vier keer sneller ijsvrij dan bij een conventioneel ontdooisysteem. En het kost nauwelijks extra energie doordat gebruikt wordt gemaakt van restwarmte die vrijkomt bij het koelen van de naastgelegen cellen. Hierbij wordt er minder warmte de cel in gebracht wat de benodigde koel-uren ten goede komt.

Bron: Tolsma


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven