Tholen - Ieder uienseizoen staat weer op zichzelf, maar het afgelopen seizoen gaat zeker als bijzonder de boeken in. "Maar waar we vooraf bang waren dat we veel te weinig volume te verwerken hadden, is dat helemaal niet gebeurd. We hebben uien en werk ten overvloede gehad, weliswaar geholpen door de import", vertelt Wim Waterman van Waterman Onions. "Hierdoor hebben we afgelopen seizoen meer containers gelost dan geladen, dus dat is toch wel uniek te noemen. Normaal zijn wij altijd sterk geweest op Azië, maar daar waren we afgelopen seizoen al snel te duur. Maar ondanks de tegenvallende omzet, is het margetechnisch een prima seizoen geweest. Het is in de uien nogal eens veel voor weinig, maar afgelopen jaar was het weinig voor veel!"
Inmiddels is de blik weer op het nieuwe seizoen gericht. "Augustus is nog een groeimaand en de uien moeten nog een paar weken groeien. Het is dus eigenlijk te vroeg om conclusies te trekken, dat kan pas als de uien achter de planken zitten, want er kan nog van alles gebeuren. Maar we zien nu al dat we heel wat meer kilo's te verstouwen krijgen dan vorig jaar en ik verwacht zeker een opbrengst boven de 1 miljoen ton", zegt Wim. "Kwalitatief ziet het er vooralsnog aardig goed uit. De uien die beregend zijn, zijn wat minder sterk dan de natuurlijk gegroeide uien, maar van grondgebonden ziekten hebben we in het noorden van het land toch wat minder last en schimmels als koprot heb ik dit jaar nog niet geconstateerd."
"De export zal zich dit jaar weer een beetje moeten herpakken. Feitelijk moeten we de wereld opnieuw veroveren. Vorig jaar gingen er snel deuren dicht vanwege de hoge prijzen, maar nu de prijzen weer relatief laag zijn, gaan er ook weer deuren open. Maar de concurrentie die er vorig jaar met name op de verre bestemmingen is bijgekomen, moeten we wel zien te verdringen. Daarbij zijn er de nodige onzekerheden. In het buitenland is er best wat aan de hand, variërend van droogtes tot overstromingen. Daarbij speelt er politiek best veel, waardoor er in aardig wat bestemmingen, als Indonesië, Panama en Brazilië, de deur op een kiertje staat. Senegal zal binnenkort weer opengaan, maar het is de vraag wanneer het de grenzen weer sluit. Maar deze uitdagingen zijn van alle tijden en we zijn er goed in om die te slechten. Normaal gesproken kunnen we met een concurrerende prijs de wereldmarkt op, dus dat biedt veel perspectief."
Voor meer informatie:
Waterman Onions
Hannie Schaftweg 12
8304 AR Emmeloord
+31 (0)527 617 496
[email protected]
www.waterman-onions.nl