Svetlana Belskaia, Fruit-M:

"Russische klanten kopen veel rechtstreeks maar mixladingen zijn toch een vak apart"

Tholen - Vijf jaar terug, net na instelling van de Russische boycot, startte Svetlana Belskaia met Fruit-M Import-Export. Vanuit Honselersdijk voorziet ze Russische retailers, groothandels en restaurants van importgroenten en fruit. "Rusland was altijd mijn markt en dat is zo gebleven. Omdat we geen Hollands product meer mogen exporteren, is de omzet verminderd, maar dat proberen we te compenseren door meer marge te maken op een auto."

Fruit-M is gespecialiseerd in het verzorgen van mixladingen naar Rusland. "Rusland koopt altijd op de spotmarkt en doet niets op contract of programmabasis. Wanneer ze tekort komen, kopen ze zoveel mogelijk rechtstreeks, bijvoorbeeld in Afrika of Israël, maar als ze het daar niet kunnen krijgen, komen ze toch naar Nederland. Voor de grote volumes weten ze prima hun weg. Zo kopen ze rechtstreeks auto's tomaten in Marokko, maar mix-ladingen samenstellen is toch een vak apart", aldus Svetlana.

"Zo doen we in het seizoen veel blauwe bessen uit Peru en Chili, maar we verkopen ook een redelijk volume tomaten uit Marokko, Senegal en Tunesië en exoten, zoals physalis en passiefruit. Momenteel vragen ze volop naar avocado's. Daar worden recordprijzen voor betaald rond de 15/16 euro, dat heb ik nog nooit meegemaakt in de zomer", aldus Svetlana.

"Toen de boycot van start ging, was er veel onzekerheid over wat er allemaal wel en niet mocht. Veel Hollandse exporteurs hebben de handel met Rusland dan ook voor gezien gehouden. Hierdoor is de concurrentie wel afgenomen. Wel heeft Rusland gigantisch geinvesteerd in haar eigen productie, maar die staat ook niet van de ene op de andere dag. Maar het is een gegeven dat de export nooit meer terug zal komen op het niveau van tien, vijftien jaar geleden", zegt Svetlana.

"Voordeel van mijn bedrijf is de kleinschaligheid, maar ik heb wel de ambitie om het bedrijf groter te maken. Met twee man op kantoor hebben we afgelopen jaar toch 8 miljoen euro omzet gerealiseerd, daar ben ik niet ontevreden over. Maar omdat we zo klein zijn, kunnen we niet alles aanpakken. De handel met Rusland hebben we nu in vijf jaar goed op de rit, mijn ambitie is nu om ook de naburige landen te beleveren en in de toekomst onze eigen importlijnen op te zetten."

Voor meer informatie:
Svetlana Belskaia
Fruit-M
Honderdland 250
2676 LV Maasdijk
Tel: +31(0)174727111
svetlana@fruit-m.com
www.fruit-m.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.