Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uiendag 29 augustus 2019: 'Uienteelt in een veranderend klimaat’

Voorbereidingen Uiendag in volle gang

Het klimaat om kwalitatief goede uien te telen verandert sterk. "We hebben te maken met veranderende weersomstandigheden, een klimaat met meer natte èn droge extremen. Daarnaast zien we ook een ander ‘gewasbeschermings-klimaat’ als een sneltrein op ons afkomen. Steeds meer gewasbeschermingsmiddelen verdwijnen of staan sterk ter discussie en er zijn diverse wijzigingen in de wetgeving rondom spuittechniek", vertelt de organisatie van de Uiendag. 


Voorbereidingen zijn in volle gang

Water speelt een hoofdrol
"Door deze klimaat-veranderingen wordt de behoefte naar objectief, onafhankelijk onderzoek in de uienteelt alleen maar groter. We blijven zoeken naar de optimale manier van uien telen. Als het klimaat echter niet meehelpt met tekort of teveel water, dan is het lastig om een goede opbrengst te produceren. We zoeken naar oplossingen voor de problemen van het watertekort. Waar liggen er kansen? Water bufferen, peilgestuurde drainage, druppelirrigatie, beregenen en andere strategieën m.b.t. trips, plantversterkers, andere meststoffen? De keuze zal voor iedereen verschillend zijn." 

"Een goede uienkwaliteit is van groot belang voor onze export. Wat kunnen we nog verbeteren aan onze uienteelt, waar kunnen we bijsturen? De basis voor de teelt moet goed zijn, maar ook de kwaliteit moet als basis gezien worden. Daarbij moeten we blijven voorlopen in techniek, kennis en innovatie. Ons thema voor de Uiendag 2019 wordt: ‘Uienteelt in een veranderend klimaat", aldus de organisatie.

"Daar willen we graag aan de hand van de vele veldproeven op het Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve samen met u over praten." 



Het Uien Innovatie en Kenniscentrum is er ook dit seizoen weer in geslaagd om een aantal interessante onderzoeken aan te leggen in samenwerking met verschillende bedrijven c.q. partners. Het is van groot belang om de resultaten van deze innoverende onderzoeken op een juiste manier te interpreteren en te communiceren naar de gehele uiensector. Een van de middelen hiertoe is onze jaarlijkse Uiendag.



Rassenlijst
Op deze dag zal ook de nieuwe rassenlijst vanuit het Uireka ketengestuurde onderzoek worden gepresenteerd. Uiteraard zijn er rondleidingen en demonstraties op het veld, en is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in de tent/schuur.



Thema’s Uiendag
• Rassenvergelijking zaaiuien
• Priming van uienzaad
• Onkruidbestrijding
• Bemestingsstrategieën
• Schimmelbestrijding
• Uienteelt volgens PlanetProof
• Tripsbeheersing
• Plantversterkers en weerbaarheid
• Druppelirrigatie
• Regelbare drainage
• Bodem, banden en drukwisselsysteem
* In het veld wordt op diverse locaties aandacht geschonken aan het thema klimaat en water.

Demo spuittechniek
MagGrow
Pulserende dop-techniek
Druppelgrootte en drift

Voor meer informatie:
L. Remijn 
UIKC
06-53261172
Noordlangeweg 42
4486 PR Colijnsplaat
l.remijn@delphy.nl  

Publicatiedatum: