Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Projecten LTO Noord onderzoekt animo voor pilots Waterpark

Met verschillende pilots wil Projecten LTO Noord via het project Waterpark een oplossing zoeken voor de verziltingsproblemen in de landbouwpolders rondom Ouddorp. LTO Noord onderzoekt komende maanden de animo voor een of meerdere pilots, ook in samenwerking met andere gebiedspartijen.

De landbouwpolders ten westen van Ouddorp liggen ingeklemd tussen duinrijke natuurgebieden, zoutwater van Noordzee en Grevelingen en het dorp met vele recreatieaccommodaties. Binnen het watersysteemgebied Kilhaven bestaat geen mogelijkheid tot aanvoer van zoetwater, terwijl de landbouw 'zomers kampt met kweldruk en een oplopend chloridegehalte in het oppervlaktewater. Door het reliëf en de geïsoleerde ligging kan water uit andere bemalingsgebieden vrijwel niet aangevoerd worden. De landbouw is hier afhankelijk van neerslag en water dat ’s zomers geleidelijk uitzakt vanuit de duinen.

Tijdens een bijeenkomst met agrariërs, waterschap Hollandse Delta, natuurorganisaties, kennisinstelling Deltares werden 4 oplossingsrichtingen voor de verziltingsproblematiek gedeeld: verhoging van het waterpeil, aanleg van een bovengronds waterbuffer, peilgestuurde (druk) drainage en een kreekruginfiltratiesysteem.

LTO Noord onderzoekt komende maanden de animo voor een of meerdere pilots, ook in samenwerking met andere gebiedspartijen. Het waterschap werkt momenteel aan de herziening van het peilbesluit, wat een momentum zou kunnen zijn om als agrarische sector op aan te haken, vonden diverse aanwezigen.

Zie voor meer informatie over het project Waterpark de site van Projecten LTO Noord.

Bron: Projecten LTO Noord

Publicatiedatum: