Marktrapport Oostenrijk week 38/2019

'Hoofdoogst van de aardappelen komt op gang, uienprijzen blijven op goed niveau'

De Oostenrijkse markt voor consumptieaardappelen wordt bepaald door de hoofdoogst die momenteel in volle gang is. De rooiomstandigheden zijn op veel plaatsen goed en de oogst vordert dan ook gestaag. Vanwege de verhoudingsgewijs hoge temperaturen zijn de opslagomstandigheden echter niet helemaal optimaal. De oogstresultaten komen tot nu toe overeen met de eerdere verwachtingen. De aardappelen vallen op veel plaatsen klein uit en daarom is de opbrengst per hectare erg verschillend van plaats tot plaats maar over heel Oostenrijk gezien is het niveau te overzien. Kwalitatief gezien zijn er ook dit jaar weer problemen met draadworm, het aanvreten door muizen enzovoort. Deze problemen blijven tot nu toe echter binnen de perken.

De aardappelafzet wordt omschreven als goed voor het seizoen. Geplande acties in de retail zorgen voor extra afzet. De telersprijzen zijn grotendeels stabiel, voor aardappelen die bedoeld zijn om in bewaring te leggen wordt minder betaald. In Niederösterreich werd aan het begin van de week een prijs tussen de 22 euro per 100 kg en 28 euro per 100 kg genoemd voor bewaaraardappelen. In Oberösterreich vordert de oogst snel bij eveneens goede rooiomstandigheden. De prijzen blijven hier stabiel bij 34 euro per 100 kg.

Uienprijzen blijven goed op niveau
De oogst van de Oostenrijkse uien is, na de korte onderbreking vanwege het weer in de voorgaande week, weer in volle gang. Het aanbod is rijkelijk, maar er is nog geen sprake van verkoopdruk. De binnenlandse vraag is tevredenstellend voor de tijd van het jaar. Lopende acties in de retail zorgen daarbij voor extra impulsen. Op de exportmarkt blijft het daarentegen rustig. De telersprijzen blijven op het niveau van de voorgaande week. Voor uien, gepoetst en gesorteerd in een kistje, wordt afhankelijk van de kwaliteit en grootte meestal tussen de 23 en 28 euro per 100 kg betaald.

Stabiele wortelenmarkt
De wortelenmarkt in Niederösterreich presenteert zich van haar stabiele kant. De afzet op de binnenlandse markt verloopt dankzij het begin van het schooljaar weer wat levendiger. Op de exportmarkt blijft het rustig, zoals gebruikelijk voor het seizoen. Er is nog steeds geen sprake van verkoopdruk. De oogst is momenteel qua hoeveelheid goed aan de actuele vraag aangepast. De prijzen blijven onveranderd ten opzichte van de voorgaande week.

Bron: LKÖ


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven