Belang van uien op Indiase borden verklaart de prijsproblemen

De afgelopen paar weken is de stijging van de uienprijs hét verhaal in de voedingssector. Dat is niets nieuws en elke keer wanneer de uienprijzen stijgen, wordt er tegen de regering tekeer gegaan.  

Waar komt die angst rond uien vandaan? Uien zijn de tweede meest geconsumeerde groenten in India na aardappelen. Een gemiddeld Indiaas huishouden spendeert 13% van de totale uitgaven aan groenten aan uien. Zou je daar aardappelen en tomaten aan toevoegen, dan zou dit deel oplopen tot 44% van de totale uitgaven aan groenten. Aardappelen worden als groenten het meest geconsumeerd met een deel van 20% van de totale groentenbesteding. 

Door de totale groentenconsumptie wordt de dominantie van uien vaak niet gezien. Uien hebben een groter aandeel in de groentenconsumptie dan aardappelen in de zuidelijke en westelijk staten zoals Tamil Nadu, Kerala, Andhra Pradesh, Karnataka en Maharashtra. 

Het zijn de armere staten die de algehele aardappelconsumptie laten stijgen. Aardappelen zijn goed voor meer dan 30% van de totale uitgaven aan groenten in staten als Bihar, Jharkhand, Uttar Pradesh en West-Bengalen. 

Dit kan verwacht worden omdat uien, in tegenstelling tot aardappelen, eerder smaak verbeterende ingrediënten zijn dan een bron van calorieën. 

Deze cijfers zijn berekend uit het Consumption Expenditure Survey (CES) 2011-2012 dat uitgevoerd is door het National Sample Survey Office. CES is de meest gezaghebbende bron voor consumptiegegevens in India. 

Uitgaven voor groenten vormden 10% van de totale uitgaven aan voeding in India in 2011-12. Granen, melk en melkproducten hadden een groter aandeel in de Indiase voedingsconsumptie. 

Bron: hindustantimes.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven