Het biologische demoveld van Agrifirm laat elk jaar de verschillen tussen de rassen in de praktijk zien. Daaruit komen soms verrassende zaken naar voren, zegt Erwin Boogaard, teeltspecialist van Agrifirm.
Meeldauwresistente rassen zijn populair. "Twee rassen beslaan vrijwel het complete praktijkareaal", zegt Boogaard. Hij vindt dat ook andere rassen een plek verdienen. "Het gaat uiteindelijk om het ras met de hoogste netto geldopbrengst. Dat is een combinatie van kilo’s en kwaliteit. Wij beoordelen de rassen daarom ook op netto-opbrengst in januari en maart. Een goede kiemrust is dan ook een belangrijk kenmerk." De meeldauwresistente rassen hebben het voordeel van extra groeidagen. In de praktijk en dus ook op het biologische demoveld van Agrifirm worden de rassen gerooid op het moment dat de aantasting volgens de meeldauwverordening de grens heeft bereikt. Meeldauwresistente rassen houden het doorgaans wat langer vol. "Die extra groeidagen betekenen niet automatisch meer kilo’s," zegt Boogaard. "Vroege rassen hebben op dat moment vaak ook al een behoorlijke opbrengst. Die vroege afzet kan financieel gezien ook interessant zijn."
Rode uien
Op het demoveld liggen gele en rode uien. "In het rode segment zijn ook meeldauwresistente rassen in opkomst", zegt Boogaard. Tot nu toe waren bij rode uien geen rassen beschikbaar met meeldauwresistentie van betekenis.
Voor meer informatie over welke rassen passend zijn kan contact worden opgenomen met de specialist biologische akkerbouw van Agrifirm. Ook kan contact worden opgenomen met de Klantenservice, T 088 488 12 10.
Bron: Agrifirm