Agrodis en Nefyto – brancheorganisaties van distributeurs en fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen – staken de koppen bij elkaar en hebben ‘Stichting Agro CloSer’ opgericht om gewasbeschermingsmiddelen traceerbaar te maken. Proagrica – een internationale provider van dataconnectiviteit en data-inzicht voor de land- en tuinbouwsector – zorgt voor de oplevering van het project.
Nederland is het eerste land waarbij fabrikanten, distributeurs en logistiek dienstverleners op deze manier de handen ineenslaan.
Het industriebrede connectiviteitsproject combineert EDI (elektronische gegevensuitwisseling) en portals om naadloos in elk bedrijfssysteem te kunnen worden geïntegreerd. "Het project zal ervoor zorgen dat alle transacties elektronisch worden geregistreerd, waardoor de betrouwbaarheid van orders wordt gegarandeerd en dus ook de volledige traceerbaarheid op basis van beginpunt, partijnummer en productiedatum", aldus Proagrica.
“De aanpak van de Nederlandse gewasbeschermingsindustrie is de eerste in zijn soort in deze vergaande samenwerking tussen productie, distributie en logistiek,” vertelt Joachim Crombez, Country Manager Benelux & France bij Proagrica. “Een hele sector stak de koppen bij elkaar om te zoeken naar een toekomstgerichte oplossing – dit is de eerste keer dat dit op een dergelijke schaal gebeurt. Nederland effent het pad naar slimme bedrijfstransformatie voor de 21e eeuw.”
Testversie uitgerold
Om de functionaliteit van de traceerbaarheidsoplossing aan te tonen heeft Agro CloSer een testversie gestart en deze nieuwe infrastructuur uitgerold bij de eerste fabrikanten, distributeurs en logistieke partners.
“Dit project draait niet alleen om traceerbaarheid,” aldus Crombez. “Het geeft individuele bedrijven ook de kans om realtime dashboardportals van het e-commercetype – de onlineplatforms van Proagrica – te implementeren. Zij zorgen voor volledige zichtbaarheid en geautomatiseerde transacties, waardoor al die bedrijven hun efficiency kunnen verbeteren en groei kunnen stimuleren door toegang tot slimmere connectiviteit en datagestuurd inzicht.”
Ondertussen hebben Phytodis en Phytofar, de Belgische equivalenten van Agrodis en Nefyto, besloten om hun Nederlandse collega’s te volgen en zich bij het Agro CloSer-initiatief aan te sluiten. Er zijn ook besprekingen gaande in een aantal andere EU-landen.
Bron: Proagrica