Samenwerken om bodem- en waterkwaliteit te verbeteren

Wat kunnen telers doen om de bodem- en waterkwaliteit te verbeteren? Veel, zo blijkt, en dat ze graag aan de slag gaan, wordt gezien in de Noordoostpolder. Hier nemen 20 akkerbouwers en bollentelers rondom Espel maatregelen om de bodemkwaliteit van de percelen te verbeteren en emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf perceel en erf te verminderen.Waar de ‘Gebiedsgerichte pilot Onderduikerstocht’ in 2017 begon met focus op bodemkwaliteit en erfemissie, gaat het project ‘Verbeteren bodem- en waterkwaliteit in de Noordoostpolder’ verder met bodemkwaliteit, erfemissie, gewasbescherming en kennisdeling tot eind 2021. In het nieuwe project is nog ruimte voor tien extra deelnemers met percelen rondom Espel en Creil.

Leer de bodem kennen
Het project bestaat uit vier onderdelen. In één van deze onderdelen leren ondernemers hun bodem beter kennen en gaan praktisch ze aan de slag met de bevindingen. De nadruk ligt op de bodemconditie. De bodemconditie wordt beoordeeld door het graven van profielkuilen en het bespreken hiervan met een groepje ondernemers onder leiding van een expert. Ondernemers leren om zelf hun bodem te beoordelen. Experts op bodemgebied geven ondernemers individueel advies over hoe zij de bodemstructuur en vruchtbaarheid kunnen verbeteren en welke maatregelen ze kunnen nemen om emissie vanaf het perceel te verminderen. Daarnaast kijken groepen ondernemers bij elkaar om te zien hoe maatregelen uitpakken.
 
Houd erf en sloot schoon
Wat als spuitvloeistof paars gekleurd zou zijn? Paarse vloeistofresten zouden laten zien dat restanten gewasbeschermingsmiddelen vaak onbedoeld achterblijven op het erf na het vullen of schoonspuiten van een machine waarmee gewasbeschermingsmiddelen zijn toegepast. Of na het wassen van kisten. Deze restanten gewasbeschermingsmiddelen kunnen via de erfput in de sloot terecht komen en de waterkwaliteitsnormen overschrijden. Een wasplaats voor het vullen en/of schoonspuiten van machines met een zuiveringssysteem voor afvalwater kan dit voorkomen. Door metingen in de erfput komen ook andere emissieroutes in beeld.Een deelnemer aan de pilot vertelt: “De aardappels blijven de winter in de schuur en worden in maart gesorteerd op het erf. De droge, stoffige grond wordt buiten op een bult gekruid. Door regen kwam dit vervolgens in de erfput. In de toekomst moeten we dit voorkomen, misschien kan het op de wasplaats met zuivering.”

Deelnemers aan dit projectonderdeel krijgen praktische adviezen op maat en gaan kijken bij collega’s die erfemissie tot een minimum hebben beperkt.  

Samen kijken of gewasbescherming nog beter kan
Binnen het derde projectonderdeel gaan ondernemers samen kijken of ze nog meer stappen kunnen zetten in geïntegreerde gewasbescherming. Hoe doet iedereen het nu? Waar zijn verbeterstappen mogelijk en wat kunnen we van elkaar leren? De nadruk van dit onderdeel ligt op het uitwisselen van kennis en ervaring onderling. Ook worden enkele deelnemers individueel begeleid om nog een stapje verder te gaan in het verduurzamen van hun teelt.
 
Samenwerken en kennis delen
Samenwerken is belangrijk bij het verbeteren van de bodem- en waterkwaliteit. Samen delen van praktijkkennis en leren van elkaar. Samen erfemissie aanpakken. Samen verder om de kwaliteit van de bodem en het oppervlaktewater te verbeteren in de Noordoostpolder. Door middel van demonstratiedagen delen de telers kun kennis en ervaring ook met collega’s in heel Flevoland. 
 
Nog ruimte voor nieuwe deelnemers
Wie zijn bodem beter wilt leren kennen en op maat advies wil krijgen over maatregelen om de bodemstructuur en -vruchtbaarheid te verbeteren, zijn erf klaar wilt maken voor de toekomst en percelen rondom Espel en Creil heeft, kan zich opgeven als deelnemer door een mail te sturen aan ygooijer@clm.nl. Deelname is gratis.

Voor meer informatie:
Yvonne Gooijer 
CLM Onderzoek en Advies  
T: 0345-470719
E: ygooijer@clm.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.