Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Energie van Boeren

"Handel in GvO’s moet transparanter worden"

Energie van Boeren wil dat de opbrengst van groencertificaten van duurzame stroom voortaan direct naar de stroomopwekkers zelf gaat. Ongeveer de helft van alle duurzame energie in Nederland wordt opgewekt in de agrarische sector, middels zonnepanelen, windmolens of biomassa. Voor elke 1.000 kWh groene stroom ontvangt de opwekker een digitaal certificaat als bewijs van duurzame herkomst, een Garantie van Oorsprong. Deze GvO’s zijn vrij verhandelbaar op de energiemarkt, maar veel ondernemers weten dat niet.

Nick Waltmans, onderhandelaar bij Energie van Boeren: "De handel in GvO’s moet transparanter worden. We vinden het belangrijk dat de agrariërs, die lokale duurzame energie produceren krijgen waar ze recht op hebben. GvO’s zijn in principe los te verhandelen, maar het gebeurt nu vaak dat de certificaten van boeren en tuinders automatisch overgaan naar de energieleverancier die de stroom afneemt. Zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Daarom willen wij de GvO’s verhandelen namens agrarisch ondernemers die investeren in duurzame opwekking."

Energie van Boeren is een initiatief LTO Ledenvoordeel en Waltmans. Zij willen ervoor zorgen dat elke producent van agrarische groene stroom de beste prijs krijgt voor zijn GvO’s. De producent moet aangeven bij certificeringsautoriteit CertiQ dat Energie van Boeren de GvO’s namens hem mag verhandelen en de rest wordt geregeld. Aan het eind van het jaar is bekend hoeveel GvO’s er zijn verkocht en de opbrengst wordt dan uitgekeerd op de bankrekening van de opwekker.

De vergoeding kan op dit moment oplopen tot ongeveer 7 euro per certificaat per jaar. Arnout Goeman, manager LTO Ledenvoordeel: "Ook als je jaarlijks saldeert kan dit interessant zijn, want op sommige momenten wek je nu eenmaal meer energie op dan er gebruikt wordt. We hopen dat veel agrariërs zich de komende tijd bij ons aansluiten via www.energievanboeren.nl, om zo met weinig moeite meer rendement uit hun energieproductie te halen."

De Nederlandse land- en tuinbouw loopt wereldwijd voorop in innovatie en efficiënte productie, ook op het gebied van klimaat en energie. Drie jaar geleden was 81% van de boerenbedrijven al energieneutraal door het zelf opwekken van duurzame energie en nog steeds wordt er volop geïnvesteerd. Dat wil Energie van Boeren stimuleren. Door de boeren-GvO’s op de markt te brengen komt er meer inzicht in hoeveel groene stroom er in de agrosector wordt geproduceerd en wordt de energiemarkt transparanter.

Bron: Energie van Boeren, LTO Ledenvoordeel

Publicatiedatum: