Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andre Boot, Hazera:

"Rendement uienteelt afhankelijk van bewaareigenschappen"

Hoeveel kilo ui gaat na de oogst de bewaarschuur in en hoeveel komt eruit? Het antwoord is simpel: altijd minder. Want de uien worden gedroogd en daardoor slinkt de stapel. Maar de uienrassen van Hazera slinken beduidend minder dan die van andere leveranciers. Dat is gebleken uit onderzoek. En de kwaliteit is uitstekend. “Tel uit je winst”, aldus uienspecialist André Boot van Hazera, “want het gaat om de kilo’s die uiteindelijk verkocht kunnen worden.”

“Meten is weten. We hebben het namelijk samen met telers uitgebreid getest. Uit deze testen blijkt dat de rassen van Hazera over het algemeen een veel beter rendement geven. Dit met name door de uitstekende bewaareigenschappen van deze rassen. “Uiteindelijk is de teler de winnaar”, vervolgt Andre Boot, gewasspecialist uien. “De boer wordt immers betaald voor de kilo’s uien die uit de bewaarschuur komen, niet voor wat er van het veld gehaald wordt.”

Zelf testen
André Boot: “Laten we als voorbeeld zeggen dat een hectare 55 ton uien oplevert. Vervolgens worden ze opgeslagen en gedroogd. Het verlies door indroging zit normaal tussen de 5% en 10%, maar kan in extreme gevallen oplopen tot 20%. Natuurlijk nemen de Hazera-rassen ook af in gewicht en volume, maar gemiddeld minder. Dat kan iedereen zelf testen. Gooi een netzak met 25 kilo uien van Hazera tussen de andere uien. Niet boven op de rest, maar erin. En weeg het net vooraf en achteraf zorgvuldig. Dan zul je zien dat ze veel minder in gewicht afnemen. Dat is pure winst voor de teler.”

Investeringen
Die winst betreft niet alleen het gewicht, aldus André Boot. “Bedenk dat je als teler op veel punten investeert in je product. Er moet gezaaid worden, bemest, beregend, geoogst, noem maar op. En als ze eenmaal binnen zijn dan wordt er heel wat gas verstookt. Dat kost allemaal geld. Als je dan ook nog eens veel gewicht verliest tijdens de opslag dan blijft er aan het eind niet zoveel over. Dus als je gewichtsverlies kunt beperken dan haal je meer rendement uit je investeringen. De weegbrug liegt niet.”

Samen met telers
André Boot weet waarover hij het heeft. Hij is op zijn 23ste aan het werk gegaan in de Landbouw. In 1999 kwam hij bij het bedrijf in dienst dat nu Hazera Seeds heet. En uien zijn een specialiteit van André. “We willen nu in de praktijk gaan aantonen wat we in eigen onderzoeken hebben gezien. Het voordeel tikt met name hard aan bij grote volumes. Als je op 500 ton uien pakweg 10% gewicht verliest dan houd je ongeveer 450 ton over. Allemaal verdampt… Maar bij ons zal dat nog rond de 480 ton zijn. Reken maar uit.”

Boodschap: ‘Meten is weten’
André Boot: “Onze boodschap is dus: meten is weten. Gemiddeld kost het bewaren van uien zo’n 3 à 4 cent per kilo. Elke besparing is dan belangrijk, vooral in deze tijden van optimalisatie en stevige concurrentie. Als ze dan ook nog hun gewicht goeddeels behouden dan kan een teler rustig naar de ontwikkelingen op de markt kijken en op het juiste moment leveren.”

Bron: Hazera

Publicatiedatum: