Import uit Turkije & Egypte laat nog een week op zich wachten

Uiencrisis in Bangladesh houdt aan

Minstens 60.000 ton uien wordt vanuit Turkije en Egypte aangevoerd om de schaarste aan uien op de lokale markten in Bangladesh te compenseren. Dit is belangrijk omdat de import uit Myanmar er niet in slaagde de crisis te verhelpen. Deze is het gevolg van het tijdelijke exportverbod van India op het product.

Bangladesh heeft 2,4 mln ton uien per jaar nodig, zeggen de overheidsstatistieken. Het land importeert om aan de vraag te voldoen gewoonlijk 1,1 mln ton uien uit het naburige India naast de binnenlandse teelt. Momenteel heeft de regering ervoor gekozen om uien uit Myanmar te importeren en tegelijkertijd om haar handelsbedrijf Trading Corporation of Bangladesh in te schakelen om het product af te zetten in een poging om de prijzen te laten dalen.

Op de groothandelsmarkten werden invallen gedaan en dit bracht een lichte prijsdaling teweeg, maar daarna stegen de prijzen opnieuw tot €1,24 in de afgelopen week.

De kosten van een kilo importuien uit Myanmar was twee weken geleden € 0,44 en die steeg zondag tot € 0,77, vertelde minister van Handel Tipu Munshi aan bdnews24.com. "We staan voor een probleem doordat Myanmar z'n exportprijs verdubbeld heeft naar meer dan € 715."

De uienprijzen zullen dalen zodra de import aankomt, zei premier Sjeik Hasina tijdens een persconferentie.

Bron: bdnews24.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven