Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Indiase regering moet naar Israël en Brazilië kijken voor verbeteren uienbewaring

In India is momenteel sprake van een piek in de uienprijzen, die oplopen tot wel €1,30 per kilo als gevolg van de krappe aanvoer. Het land zou zich moeten verdiepen in moderne technologische modellen uit landen als Israël en Brazilië voor het bewaren van dit gewas. Dit maakte de sectororganisatie Ficci onlangs bekend. 

Het Tomato Onion Potato (TOP)-programma van de regering was aanvankelijk bedoeld om problemen met overschotten in teeltgebieden aan te pakken maar kwam niet van de grond. Daarnaast zou de overheid voor betere spoorverbindingen moeten zorgen ter verlaging van de transportkosten.

Ficci stelt dat ad-hoc-exportbeperkingen ernstige gevolgen hebben gehad en dat uien uit de Essential Commodities Act moeten worden geschrapt. Ook zijn er volgens de organisatie landbouwhervormingen nodig om de rechtstreekse inkoop bij de teler te vergemakkelijken en transparanter te maken. 

Uien bevatten veel vocht en moeten daarom op de juiste wijze bewaard worden. Tot wel 40% van de totale uienoogst kan schade oplopen in perioden van zware tegenval omdat geschikte bewaarfaciliteiten ontbreken, aldus Ficci. 

In Israël worden uien in grote bakken bewaard in open, geventileerde loodsen. Door dit soort maatregelen te implementeren, zal de bewaring van uien verbeteren in perioden van piekproductie wat zal bijdragen aan meer stabiele uienprijzen. 

Ficci zegt dat voor een kosteneffectieve uienopslag de nadruk zal moeten liggen op de bouw van goedkope opslagfaciliteiten op de bedrijven zelf. 

In Brazilië wordt gebruik gemaakt van voordelige, geventileerde silo-systemen op teeltbedrijven. Ook wordt er gebruik gemaakt van koelcellen, zegt Ficci. 

In India gebruiken start-ups. zoals Inficold, koelsystemen die voor meerdere gewassen geschikt zijn. Goedkope bamboe opslagfaciliteiten worden door de regering gepromoot in het kader van het programma 'Missie voor Geïntegreerde Ontwikkeling van de Tuinbouw'. Volgens Ficci zijn er echter technologische oplossingen nodig om verliezen tijdens de moesson te beperken. 

Uien worden vrijwel jaarrond in diverse Indiase regio's geteeld en zijn met uitzondering van de maanden juli, augustus en september vers verkrijgbaar. 

Om gedurende deze drie maanden een consistente aanvoer te kunnen garanderen, worden de uien in bulk in geventileerde loodsen bewaard, waar het percentage product dat verloren gaat zeer hoog is (tussen de 20% en 40%). 

 

Bron: economictimes.indiatimes.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven