Marktrapport Oostenrijk week 47/2019

'Rustige binnenlandse aardappelmarkt, uienexport trekt aan'

De situatie op de Oostenrijkse aardappelmarkt is rustig, zoals typisch in november. De afzet in het binnenland is nauwelijks verbeterd ten opzichte van de voorgaande weken, maar zou echter in de komende weken langzaam moeten stijgen, gezien het moment in het seizoen. De exportsituatie blijft eveneens onveranderd rustig. De prijzen van de West-Europese concurrenten liggen nog steeds onder het Oostenrijkse niveau. Hierdoor kan er alleen bij passende prijsverlagingen geëxporteerd worden.

De telersprijzen liggen op hetzelfde niveau als in de voorgaande week. Daaraan zal tot aan het einde van het jaar ook nauwelijks nog iets veranderen. In Niederösterreich werd er aan het begin van de week ene prijsspanne van 22 euro per 100 kg tot 28 euro per 100 kg genoemd, afhankelijk van ras en kwaliteit. Uit Oberösterreich werden eveneens onveranderde prijzen van tot wel 28 euro per 100 kg gemeld.

Uienexport trekt aan
De Oostenrijkse uienmarkt blijft rustig. Er zijn bij de handelaren voldoende uien voorradig om aan de vraag te voldoen. De hoeveelheid uien die snel verkocht dient te worden neemt langzaam af. In het binnenland verloopt de afzet rustig met prijzen op een onveranderd niveau. De uienexport trekt echter aan. Uien kunnen vooral direct van telers reeds aan Zuid- en Oost-Europa verkocht worden. Afhankelijk van de bestemming, de productgrootte en - kwaliteit zijn er hier duidelijke verschillen in de te behalen prijzen. In z'n totaliteit blijft het niveau van de telersprijzen onveranderd. Voor uien, gepoetst en gesorteerd in een kistje werd bij de juiste kwaliteit en grootte meestal tussen de 23 en 28 euro per 100 kg betaald.

Wortelenmarkt in Niederösterreich onveranderd
De situatie op de wortelenmarkt in Niederösterreich blijft onveranderd. De oogstwerkzaamheden zijn nog bij alle bedrijven in volle gang. Men is slechts matig tevreden over de kwaliteit en grootte van de oogst. Door het vochtige weer is ook de hoeveelheid grond op de producten die in bewaring worden gelegd groot. De afzetsituatie blijft in het binnenland aanhoudend rustig, geëxporteerd wordt er nog niet. De telersprijzen zijn hetzelfde gebleven als in de voorgaande week.

Bron: LKÖ


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.