Minister Schouten:

"We hoeven niet per se ’s werelds tweede landbouwexporteur te zijn"

"Nederland hoeft niet per se de tweede landbouwexporteur van de wereld te blijven", zegt de minister van Landbouw, Carola Schouten, in de podcast 'Betrouwbare Bronnen'.


Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit  

In de podcast plaatst Schouten vraagtekens bij de instandhouding van de huidige positie die Nederland als tweede landbouwexporteur van de wereld heeft. "Het (= de tweede plek) is een resultaat van de manier waarop we onze landbouw georganiseerd hebben, maar niet een doel dat we nou per se bovenaan het lijstje moeten hebben", legt de minister in de podcast uit. "Want tegen welke prijs produceren we dan? Steeds meer boeren voelen zich gedwongen om in grotere aantallen te produceren. Misschien ook als ze dat zelf helemaal niet willen. Terwijl ze er echt geen hoog inkomen aan ontlenen. Dan is de vraag: we produceren wel veel, maar waar slaat die winst dan neer? En hoe hou je het als boer vol? Als het enige adagium dan is: het moet nog goedkoper tegen nog lagere kosten – daar zit gewoon een grens aan."

Waarden in balans
Het CDA-rapport 'Zij aan zij' stelde al eerder dat "De waarden duurzaamheid en dierenwelzijn en het inkomen van de boeren moet in balans zijn met de ambitie om de tweede voedselexporteur van de wereld te willen blijven". In het rapport wordt daarmee bepleit Nederland niet langer de tweede landbouwexporteur te laten zijn. Dit zorgde een aantal weken geleden voor onrust in die partij. Minister Schouten zelf zegt het rapport te omarmen: “Toen ik het las, herkende ik veel.” 

Beluister hier de podcastaflevering 'Carola Schouten, Landbouwminister tussen boze boeren' van Betrouwbare Bronnen terug.

Bron: Joop/BNNVARA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven