Elektronische uitwisseling vrachtgegevens in Europa stap dichterbij

De elektronische uitwisseling van vrachtdocumenten in Europa tussen ondernemers, overheden en douaneautoriteiten is een stap dichterbij. Afgelopen woensdag hebben het Europees Parlement en de Raad op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over een verordening die Europese lidstaten verplicht om vrachtdocumenten digitaal te accepteren.

Experiment met e-CMR
Ondernemersvereniging evofenedex beschouwt dit als een belangrijke eerste stap om de afhandeling van administratieve processen goedkoper, efficiënter en duurzamer te laten verlopen. In Nederland en in Benelux-verband wordt al geëxperimenteerd met het digitaal uitwisselen van vrachtgegevens via een digitale vrachtbrief, de e-CMR. Met de 40 miljoen vrachtbrieven die in Nederland jaarlijks worden uitgegeven, kan het digitaal uitwisselen van gegevens voor ondernemers met een logistieke operatie leiden tot een kostenbesparing van 180 miljoen euro per jaar. Daarnaast kan in Nederland de e-CMR worden gebruikt voor het vervoer van gevaarlijke stoffen doordat deze door de Inspectie Leefomgeving en Transport kan worden uitgelezen.

In de komende periode moet de regeling worden uitgewerkt. Naar verwachting wordt de digitale gegevensuitwisseling uiterlijk in 2026 verplicht.

Bron: evofenedex


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven