Zo’n 30 land- en tuinbouwers werden donderdag voorgelicht over georganiseerde criminaliteit. De Gemeente Voorne-Putten organiseerde de bijeenkomst in samenwerking met het Platform Veilig ondernemen Rotterdam, de Veiligheidsalliantie regio Rotterdam (VAR) en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).
“Ik werd weggezet als crimineel”
Na de opening van burgemeester De Jong van de gemeente Westvoorne deed een benadeelde vastgoedeigenaar zijn verhaal. Hij reed dagelijks een ronde langs al zijn vastgoed. Ondanks dat alles goed op orde was, wisten criminelen een drugslab in zijn loods op te zetten onder een stapel schroot. “Het heeft mij meer dan een ton gekost. Mijn vertrouwen was weg en ik werd weggezet als een crimineel.”
Christiaan Los van de politie vervolgde met een presentatie over georganiseerde criminaliteit: “Jaarlijks gaat er alleen in de productie en verkoop van synthetische drugs meer dan 18 miljard euro om. Criminelen zijn tot alles in staat. Als een drugscrimineel bijvoorbeeld de lokale voetbalvereniging sponsort en iedereen waardeert dit, dan verschuiven de waarden en normen. Dát is pas echt ondermijnend”, stelde Los.
Diefstal GPS-systemen
Aansluitend vertelde CCV-adviseur Michael de Man over de diefstal van GPS-systemen in de land- en tuinbouw. “Halverwege dit jaar zijn er volgens verzekeraars al 2 keer zoveel GPS-systemen gestolen ten opzichte van 2018. Wees gewaarschuwd!’’, stelt de Man.
7 belangrijke preventietips hiervoor:
- Registreer de serienummers en unieke kenmerken
- Graveer (indien mogelijk) een uniek kenmerk in het gps-systeem,
- Ga met je verzekeraar in gesprek over ‘de kleine lettertjes’
- Berg de GPS-systemen goed op
- Zorg voor goede verlichting op je terrein
- Overweeg een installatie van een alarmsysteem in je loods
- Bel 112 bij verdachte situaties
Bron: CCV