Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Recordprijzen voor Indiase uien

Het uienseizoen 2019 in India zal nog lang in ieders geheugen blijven. Hoewel de prijzen aan het begin van het jaar een dieptepunt bereikten en iedereen bang was voor nog meer prijsdalingen in de zomer, zette de tweede helft van het jaar de hele Indiase uiensector op zijn kop.

In januari werd duidelijk dat de zomeruien geen enkele populariteit genoten. De prijzen daalden zelfs tot het laagste punt in 2 jaar. De prijscrash begon toen het aanbod van de kharif (winter) uien elke dag geleidelijk begon toe te nemen. Later in het jaar zou duidelijk worden dat de prijzen meer dan 60% lager waren dan in het jaar ervoor. Uienexporteurs huilden tranen met tuiten, maar hadden er geen idee van dat hun wereld in de loop van een paar maanden nog drastischer zou veranderen.

Rond augustus zou de situatie in de uiensector veranderen. De prijzen begonnen voor groothandels te stijgen tot ze iets later zelfs het hoogste punt in drie jaar bereikten. Tekorten begonnen problemen te vormen, maar exporteurs bleven proberen om zoveel mogelijk van hun producten uit het buitenland te halen. Naarmate de prijzen verder stegen en steeds meer uien het land verlieten, kwam de regering in actie door een volledig uien-exportverbod op te leggen. Dit verbod zou zeer interessant voor andere uien telende landen, zoals Egypte, blijken te zijn. Die hoopten van de situatie te kunnen profiteren.

Op een gegeven moment waren uien in New Delhi waardevoller dan appelen, omdat de uienprijzen de appelprijzen voorbij gingen. Dat de vraag naar uien zo hoog bleef bij dergelijke prijzen, kan worden verklaard door het feit dat uien de op een na meest geconsumeerde groenten in India zijn en alleen door aardappelen worden overtroffen. Om de tekorten te compenseren, nam de import uit China in de loop van de maand oktober toe en daalde deze import twee weken later weer. Ook uit Egypte en Turkije zouden uien geïmporteerd worden.

De uiencrisis werd ook voelbaar in buurlanden, zoals Bangladesh. De verwachting was dat deze situatie nog wel een tijdje zou duren. Ondertussen heeft de Indiase regering in de hoop de prijs te drukken het uienverbod verlengd tot februari. Volgens één exporteur had de import uit Egypte aanvankelijk geen daadwerkelijke gevolgen voor de prijssituatie in India. Dit heeft India er niet van weerhouden om steeds meer te importeren, want deze week is er nog eens 20.000 ton geïmporteerd uit Egypte.

Publicatiedatum: