Kwekersassistent Loek van der Burg:

"Het werk wisselt met de seizoenen"

Kwekersassistent Loek van der Burg (24) is samen met zes andere kwekersassistenten van de afdeling Operations verantwoordelijk
voor het zaaien, onderhouden, oogsten en verwerken van de uien bij De Groot en Slot. Een veelzijdige baan, vindt hij, vooral vanwege het afwisselende werk in de seizoenen.

Loek van der Burg werkt sinds vijf jaar voor De Groot en Slot. Als mbo-student Plantenteelt in Hoorn liep hij in het derde jaar stage op de afdeling Operations, in het vierde jaar deed hij zijn stage op de afdeling Productie. Na zijn mbo-studie kwam Loek als kwekersassistent in dienst bij De Groot en Slot. Hij werkte een jaar fulltime, daarna besloot hij de deeltijd hbo-opleiding Tuin- en Akkerbouw te gaan doen op Aeres Hogeschool in Dronten. “Ik ga nu een dag in de week naar school. Ik heb er twee jaar opzitten, ik vind mijn studie naast mijn werk goed vol te houden. Ik ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt.”

Start seizoen in voorjaar
Loek werkt zowel op het land als in de schuur en in de kas. Een kwekersassistent doet de uitvoerende werkzaamheden voor de afdeling Veredeling, legt hij uit. Het seizoen van een kwekersassistent begint in de maanden maart en april met het zaaien van uien en sjalotten op de screeningvelden, demovelden en selectievelden. Ook worden dan plantuien en knof- look geplant. Loek: “We werken door heel Europa. We beginnen in Spanje en Italië en werken dan langzaam naar het noorden. Uien groeien op daglengte, het gewas wordt in verschillende daglengtezones uitgezet om een goede vergelijking te krijgen. We hebben in Nederland  ook meerdere screeningvelden liggen, waarop hetzelfde materiaal is uitgezaaid. Hier wordt onder andere gekeken welke uien het beste op welke grondsoorten groeien.”

De veredelaars van Bejo/De Groot en Slot bepalen de rassen die worden uitgezaaid en maken een plattegrond. Aan de hand van de plattegronden gaan de kwekersassistenten op de screeningvelden bij verschillende telers aan het werk. Het zaad wordt klaargemaakt bij Bejo. “Wij hebben een eigen zaaimachine, die door heel Europa reist”, aldus Van der Burg. “De telers onderhouden de velden in principe zelf, maar staan wel in contact met teeltagenten van Bejo/De Groot en Slot. De kwekersassistenten en veredelaars komen af en toe langs om controlestappen uit te voeren. De telers zorgen er zelf voor dat de uien worden geoogst. Dat is een secuur klusje, want de uien moeten gescheiden blijven van alle andere partijen.”Selectievelden
Naast de screeningvelden zijn er ook selectievelden, legt de kwekersassistent uit. Dit zijn grotere velden waarop selecties worden gemaakt voor de zaadteelt. “Een ras wordt eerst op een screeningveld uitgezaaid, om te kijken of de uien aan de gewenste kenmerken voldoen. Het gaat hier om hybride rassen, ouderlijnen en nieuwe genetica. De veredelaars willen op de screeningvelden onder andere bekijken hoe de rassen zich ontwikkelen en of er verbetering is ten opzichte van bestaande rassen. Als de veredelaars grotere partijen uien voor de zaadteelt willen hebben, zaaien wij het zaad uit op de selectievelden. Deze velden worden ook door ons nagelopen.”

Het oogsten van de screening- en selectievelden gebeurt in de periode juli-september. Het interview met Van der Burg vindt in augustus plaats; de uien uit heel Europa beginnen nu beetje bij beetje binnen te komen, zegt hij, terwijl hij een partij uien uit het Italiaanse Bologna in de bewaring van De Groot en Slot laat zien. In het najaar beginnen we met de verwerking en het selecteren van de proeven en selectiepartijen, vertelt Loek. De kwekersassistenten doen aan de sorteermachine de grove selectie, de veredelaars gaan vervolgens specifieker selecteren. De uien die na deze selectiestappen overblijven, worden uitgeplant in de kas. Van dat materiaal wordt zaad geteeld. Dit zaad wordt gebruikt voor commerciële doeleinden of de productie van moederuien die voor de grotere zaadteelt in Spanje en Frankrijk worden gebruikt. De resterende uien worden afgevoerd.De uien worden in de periode oktober-november tot februari in de kas geplant. Er zijn afdelingen van 230 en 690 vierkante meter, laat Van der Burg tijdens een rondje door de kassen zien. Voordat de uien worden geplant, wordt de grond losgemaakt met een kopeg, vertelt hij. Vervolgens worden regels getrokken om de juiste plantafstand te markeren. Na het plan- ten wordt druppeltape getrokken, waarmee wa
ter en voeding aan het gewas wordt gegeven. Als de uien opkomen, worden stokken gezet en netten en touwen gespannen om het gewas te begeleiden tijdens de teelt.Tijdens de bloeicontrole worden de mannelijke en vrouwelijke lijnen geselecteerd en gescheiden ten behoeve van de zuiverheid. De bijen zorgen vervolgens voor de bestuiving, gevolgd door de bevruchting en uiteindelijk de zetting van het zaad. De oogst vindt plaats in augustus. Dan worden de krollen (uitgebloeide bloemen met zaad) afgeknipt en verdeeld in kuubskisten met een gazen wand om verder in te drogen.

Veelzijdige baan
Loek van der Burg doet zijn werk met veel plezier. Het is een veelzijdige baan, zegt hij, omdat het werk wisselt met de seizoenen. “In de winterperiode ben je binnen veel proeven aan het verwerken. Dat kan soms wat eentonig zijn, als je de hele week aan de lopende band staat. Het buitenwerk in zowel het binnen- als buitenland vind ik het leukste aan deze baan. Als kwekers- assistent reis je ook naar het buitenland voor het zaaien en selecteren van uien. Maar door mijn studie is de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan iets beperkter.”

Bron: Uienmagazine, de Groot en Slot


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven