Uienprijzen India kunnen weer stijgen omdat Turkije zijn export opschort

Na een korte stilte zouden de uiengroothandelsprijzen weer kunnen gaan tollen nadat Turkije, een belangrijke Indiase leverancier, heeft besloten om z'n uienexport af te remmen.

Groothandelaren van verschillende markten verwachten nu een stijging van 10 tot 15% van de uiengroothandelsprijzen die pas worden gecorrigeerd zodra het binnenlands aanbod op de markt komt. Sinds het begin van de uiencrisis zijn Indiase handelaren vooral uit Turkije en Egypte gaan importeren, waarbij ook andere landen zoals China worden binnengehaald. Uit voorlopige gegevens tot oktober blijkt dat India in dit belastingjaar (april tot maart 2019-20) 7.070 ton uien heeft ingekocht, waarvan 6.308 ton werd geïmporteerd. Naarmate de vraag naar importuien steeg, stegen ook de prijzen in de landen van herkomst, waardoor deze uien weinig invloed hadden op de binnenlandse markten. Volgens handelaren was Turkije voor ongeveer 50% van alle import verantwoordelijk.

Suresh Deshmukh, een commissieagent die op de groothandelsmarkt  in het district Nashik werkt, zei dat de Turkse regering de uienexport had verboden omdat de prijzen daar omhoog waren geschoten. "Ze hebben gedaan wat India heeft gedaan om de binnenlandse prijzen daar onder controle te krijgen." 

Dit verbod zou, volgens Deshmukh en andere handelaren, de prijzen in de nabije toekomst kunnen opdrijven, maar een sterke stijging wordt door velen uitgesloten. Kunal Korpe, een uienhandelaar die vanuit de groothandelsmarkt van Pune handelt, zei dat de prijzen van importuien van € 1/kg naar het huidige tarief van € 0,75/kg zijn gecorrigeerd. "Deze correctie komt vooral door de grotere vraag naar lokale producten, waarvan de aanvoer is verbeterd."

Korpe voorzag een nieuwe prijsdaling, aangezien er deze vrijdag naar verwachting ongeveer 4.500 ton wordt aangeboden. De partij wordt op dit moment verhandeld op ongeveer € 62/100kg op de meeste groothandelsmarkten in Nashik, terwijl de detailhandelsprijzen rond    € 1,25/kg blijven. Intussen neemt het planten van rabi-uien in het hele land behoorlijk toe. Uit gegevens van het ministerie van landbouw blijkt dat eind november 2,78 ha uien was geplant, tegenover 2,31 ha in het vorige seizoen.

De hoge prijzen hebben ervoor gezorgd dat telers voor uien kozen, maar handelsbronnen wijzen erop dat dit ertoe zal leiden dat de prijzen zullen instorten zodra het gewas op de markt komt.

Bron: Indische Express


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven