Omzet Jumbo formule stijgt met ruim 1 miljard

Supermarktgigant Jumbo heeft een sterk jaar achter de rug. De consumentenomzet onder de Jumbo formule is dit jaar met € 1,027 miljard toegenomen (+14%) tot € 8,432 miljard. De totale consumentenomzet van Jumbo Groep Holding komt dit jaar uit op € 8,682 miljard.

"We sluiten wederom een mooi Jumbo jaar af met sterke cijfers", zegt CEO Frits van Eerd. “Als we deze groei ook in 2020 kunnen vasthouden, dan moeten we in staat zijn om onze omzetdoelstelling van €10 miljard in 2021 te behalen." De entree van Jumbo in Belgische markt afgelopen najaar is volgens de keten ook succesvol te noemen. Jumbo ziet daar dan ook veel ruimte voor uitbreiding, aldus van Eerd.De autonome omzetgroei van de bestaande Jumbo winkels ligt in 2019 met 6,5% boven de gemiddelde marktgroei van 4%. In Nederland ziet Jumbo haar marktaandeel daardoor verder stijgen tot boven de 21% in de laatste maanden van het jaar.  

Gegroeid naar 672 winkels
Het winkelbestand van de Veghelse supermarkt is dit jaar met 54 vestigingen uitgebreid naar een totaal van 672. Naast de resterende 47 EMTÉ en 4 Agrimarkt supermarkten die dit jaar onder de vlag van Jumbo zijn heropend, zijn nog eens 2 vestigingen van Jumbo Foodmarkt, namelijk in Leidschendam en Goes (voorheen Agrimarkt), en 2 Jumbo City stadswinkels toegevoegd. Jumbo zet in op verdere uitbreiding van deze concepten. Ook heeft de keten 40 winkels vernieuwd en aangepast naar de laatste formule uitgangspunten om zo de focus op foodbeleving beter tot zijn recht te laten komen.

Samenwerkingen met HEMA en Udea
De kersverse commerciële samenwerking met HEMA leidt onder meer tot 17 Jumbo winkels in panden van HEMA in binnenstedelijk gebied. Daarnaast zullen Jumbo en HEMA op 6 stationslocaties een gezamenlijk winkelconcept ontwikkelen waarbij Jumbo het foodassortiment levert. Door deze samenwerking krijgt Jumbo ruimer toegang tot stadslocaties voor het openen van supermarkten. De supermarkt heeft bovendien overeenstemming bereikt met de biologische groothandel Udea om in 2020 een zestal winkels in de Randstad over te nemen. Het gaat om locaties waar nu filialen van Marqt en Ekoplaza zijn gevestigd.

Jumbo België: "Omzet boven verwachting"
Jumbo heeft in november 2019 in Pelt haar eerste supermarkt op Belgische bodem geopend, snel daarna gevolgd door winkels in Rijkevorsel en Lanaken. De entree op de Belgische markt is succesvol verlopen voor de keten met positieve klantreacties en omzetten die ver boven verwachting liggen. Vanuit het Belgische hoofdkantoor in Brasschaat werkt Jumbo aan verdere uitbreiding van haar activiteiten over de grens. Naar verwachting zullen in 2020 12 tot 15 nieuwe Jumbo winkels in België hun deuren openen.

Investeringen online
Het aandeel online omzet van Jumbo is dit jaar doorgegroeid tot ruim 4%. De omzet die behaald is uit het bezorgen aan bedrijven is daarnaast verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. De keten heeft 4 hubs geopend voor het thuisbezorgen van online bestelde boodschappen, namelijk in Den Bosch, Amsterdam, Middelburg en Utrecht. Verdere uitbreiding van het aantal hubs staat voor 2020 op de agenda. Daarnaast wordt hard gewerkt aan capaciteit uitbreiding van de E-Fulfilment Centers (EFC), naast de bestaande EFC’s in Den Bosch en Raalte. Daarvoor is een locatie gevonden in Bleiswijk. Naar verwachting is dit nieuw te bouwen EFC begin 2021 operationeel.

Logistiek
In 2019 is hard gewerkt aan de voltooiing van het gemechaniseerde Nationale Distributiecentrum (NDC) in Nieuwegein. Met dit NDC wil Jumbo inspelen op haar groeiambities, klantbehoeften en marktontwikkelingen. In het voorjaar van 2020 zullen de eerste Jumbo winkels vanuit Nieuwegein beleverd kunnen worden. Naar verwachting zal het nieuwe NDC eind 2020 volledig operationeel zijn. 

La Place
Foodserviceformule La Place sluit het boekjaar 2019 af met een omzet van € 165 miljoen, een stijging van 10%. Deze is vrijwel volledig gerealiseerd door autonome groei in de bestaande vestigingen. Nieuwe La Place restaurants zijn dit jaar onder meer geopend op het vliegveld van Barcelona en in de Amsterdamse Kalverstraat. Voor 2020 staan nieuwe La Place vestigingen gepland in onder meer Kopenhagen en Sevilla.  

Bron: Jumbo


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven