Carl van de Wiel, Agro Centre Holland:

"Dit voorjaar krijgen we een serieus tekort aan rode uien"

Tholen - De export van rode uien draaide de eerste maanden van het seizoen als een tierelier. Tekorten in India zorgden voor een torenhoge vraag in het land zelf en in markten die het land normaal voorziet, zoals Bangladesh, Sri Lanka, de Filipijnen en Hong Kong. "We konden de uien niet aangesleept krijgen. De export is meer dan verdubbeld", vertelt Carl van de Wiel van Agro Centre Holland uit Langeweg, dat gespecialiseerd is in rode uien.

Inmiddels begint de eigen productie in India weer op gang te komen en moet de export even pas op de plaats maken. "Ook Pakistan en Turkije hebben veel uien gestuurd, waarbij Turkije ook een hoop kwalitatief minder uien heeft geëxporteerd. De prijs heeft daarom een duikeling gemaakt, waardoor we er met de Nederlandse prijzen niet meer echt weg kunnen", vertelt Carl. "De prijs lag voor aankomst in India op zijn hoogtepunt zelfs rond de 650 dollar per container, nu ligt de prijs weer rond de 500 dollar."

"De Aziatische gebieden hebben de eerste helft van het seizoen alle aanbod opgeslokt, maar daarnaast is de vraag ook breed. In Europa doen Duitsland, Engeland, Zuid- en Oost-Europa goed mee en ook Midden- en Zuid-Amerika nemen onze rode uien af. Het zijn allemaal geen grote volumes, maar ze tellen wel mee", constateert Carl. "De voorraden rode uien zijn dan ook heel beperkt. Er is veel op januari verkocht door de telers , dus deze maand is er nog voldoende aanvoer, maar voor februari wordt het al een stuk spannender en ik verwacht dat er in maart serieuze tekorten ontstaan."

De stijging van het areaal rode uien zal daarom volgend jaar nog niet stagneren, verwacht Carl. "Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd zal het areaal wel in de lift gaan. Maar als er volgend jaar geen tekort aan rode uien in India ontstaat, zal het tegelijkertijd weleens het eerste rampjaar voor rode uien in jaren kunnen worden. Daar was ik dit jaar al een beetje bang voor, maar nu is het tegendeel waar en beleven we een fantastisch uienjaar."

Voor meer informatie:
Carl van de Wiel
Agro Centre Holland
Noordseweg 11
4772 PG Langeweg
Tel: 0168-371230
Fax: 0168-371235
info@red-onion.com  
www.red-onion.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven