Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Lening voor startende agrarische ondernemers om bedrijf te verduurzamen

Vanaf 1 januari 2020 is het voor startende agrarische ondernemers mogelijk een lening aan te vragen voor het verduurzamen van hun bedrijf. Na overname is het voor starters in de land- en tuinbouwsector vaak niet direct mogelijk verduurzamingsinvesteringen te doen. Met de borgstelling van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is het ook voor kredietverstrekkers interessant deze lening aan te bieden. De regeling geeft ondernemers de kans om tot 3 jaar na overname een lening af te sluiten om te investeren in de toekomstbestendigheid van het bedrijf.

De borgstellingsregeling Vermogensversterkend Krediet is onderdeel van het ‘Bedrijfsovernamefonds voor startende boeren en tuinders’. Mocht een bedrijf onverhoopt failliet gaan, dan staat het Rijk daarvoor garant. Het is de verwachting dat financiers door deze regeling 800 miljoen tot 1 miljard euro extra kunnen uitlenen. Het Rijk heeft 64 miljoen euro beschikbaar. Minister Schouten van LNV heeft bij het opzetten van de regeling nauw samengewerkt met het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de Rabobank.

Criteria
Om gebruik te kunnen maken van de regeling wordt het investeringsplan van startende agrariërs getoetst op de volgende criteria: het sluiten van kringlopen, het versterken van de sociaal economische positie van de boer in de keten, de klimaatopgave, ecosystemen, vitaliteit van het platteland, dierenwelzijn en waardering voor voedsel. Deze criteria zijn afkomstig uit de LNV-toekomstvisie ‘Waardevol en Verbonden’. Naast het voldoen aan een van de kringlooplandbouwcriteria moeten de investeringen aantonen dat de rentabiliteit, en daarmee het toekomstperspectief, van het bedrijf verbeterd is ten opzichte van vóór de overname.

Opleiding en coaching
Van de totale 75 miljoen euro uit het Regeerakkoord komt er 11 miljoen euro beschikbaar voor het opzetten van een opleiding- en coachingstraject bij het begeleiden van het overnameproces. Het opzetten of overnemen van een bedrijf en dit toekomstbestendig maken vraagt naast agrarische kennis ook kennis van ondernemerschap van de startende agrariërs. Op verzoek van de jonge boeren zelf is er daarom ruimte gecreëerd voor het ontwikkelen van een programma voor onafhankelijk advies en begeleiding bij duurzame bedrijfsovername. Boeren en tuinders kunnen via de Rabobank vanaf 1 januari 2020 gebruik maken van de regeling. De Rabobank vraagt de borgstelling aan via RVO.nl.

Zie voor meer informatie over het Vermogensversterkend Krediet (VVK) de site van RVO.nl.

Bron: Ministerie van LNV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven