Slapende ziekte tast New Yorkse uien aan

Wetenschappers van de Amerikaanse Cornell University hebben ontdekt dat de lang-slapende Stemphylium ziekte de oorzaak is van een toename van het teruglopen van de uienteelt in New York.

New York is het vijfde grootste teeltgebied van uien in de VS, met een opbrengst van meer dan 110.000 ton op meer dan 2.800 ha. De meeste van deze uien worden geteeld op bodems met een hoog gehalte aan organische stof, waar het managen van bladziekten van cruciaal belang wordt geacht voor de opbrengst en de winstgevendheid. Deze bladziekten zijn onder meer Botrytis, paarse vlek, valse meeldauw en Stemphylium.

Stemphylium (SLB) verschijnt in eerste instantie als kleine, lichte tot bruine laesies die samensmelten en de lengte van de bladeren verlengen. Deze beschadigingen worden donkerbruin tot zwart, wat bijdraagt aan het verlies van groen blad, wat de grootte en de kwaliteit van de bollen kan aantasten en verhindert dat de planttoppen zich op natuurlijke wijze kunnen ophopen wanneer de bollen volledig gerijpt zijn.

Tot voor kort werd SLB beschouwd als een minder ernstige ziekte, omdat ze sinds het begin van de jaren negentig in New York niet veel schade heeft aangericht. Nu zien uientelers in New York een verhoogde afname van hun gewassen en wetenschappers van de Cornell Universiteit ontdekten dat SLB de oorzaak was.

Bron: newfoodmagazine.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven