Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Project precisielandbouw in uienteelt:

"Samen op zoek naar toepassingen en voordelen"

De Groot en Slot gaat samen met DLV Advies, Waterman Onions, DroneWerkers, Profytodsd en de vijftien uientelers van studiegroep Uitmuntend aan de slag met toepassingen en voordelen van precisielandbouw in de uienteelt. 



De gedachte achter dit project is om precisielandbouw op het boerenerf te krijgen, licht Tom Ploeger, projectaccountmanager van DLV Advies, toe in het Uienmagazine van De Groot en Slot. Met precisielandbouw kan de teler heel gericht sturen op het verbeteren van de kwaliteit en opbrengst van het gewas en kan hij een verbeteringsslag maken wat betreft oppervlaktewater, grondwater en bodem, zegt hij. “Door gewasbescherming en meststoffen heel nauwkeurig toe te dienen op basis van de behoefte van de plant, is er minder sprake van uitspoeling van deze stoffen. Dat is beter voor het milieu, maar ook voor het gewas.”

In de pilot staat kennisdeling met de uientelers centraal. Het gaat hier om een POP3-project op aanvraag van provincie Flevoland. Dit is plattelandsontwikkelingsprogramma en het derde Europese subsidieprogramma voor het ontwikkelen, verduurzamen en innoveren van de agrarische sector in Nederland. Met de subsidie kunnen de deelnemers de komende drie jaar workshops, trainingen en cursussen volgen over precisielandbouw. De input wordt vooral verzorgd door DroneWerkers en externe adviseurs. DLV Advies is verantwoordelijk voor het projectmanagement en adviseert over het bouwen van bijvoorbeeld een bewaarschuur. “Een teler kan precisielandbouw in zijn hele bedrijfsvoering toepassen”, zegt Ploeger. “Ook het sturen in de bewaring valt daaronder.”

Koplopers
Volgens Ploeger is er in Nederland al een aantal uientelers met precisielandbouw in de uienteelt bezig, de zogenaamde koplopers. Maar het peloton laat nog op zich wachten, zegt hij. “Dat is logisch: de ui is een kapitaalintensief gewas. Met dit project willen we aan iedereen laten zien welke voordelen precisielandbouw voor de uienteelt heeft.” De telers van Uitmuntend zijn enthousiast, het is een leuke groep boeren, vindt hij. “We leggen bij vijf telers demovelden aan, waarover we vluchten met een drone maken. De activiteiten op de demovelden vormen een groot deel van de input van de workshops. Daarnaast krijgen de telers twee keer per jaar een een-op-een gesprek over welke vorm van precisielandbouw het beste bij hen past, afhankelijk van bijvoorbeeld de gronden waarop zij uien telen.”

Interessante discussies
Bert Rijk van Aurea Imaging is namens DroneWerkers bij het project betrokken. De uitdaging van het project is om zinvolle conclusies uit alle data te trekken, stelt hij. “Het project heeft tot nu toe meer vragen opgeroepen dan we van tevoren hadden gedacht. Dat is niet per se verkeerd. Er komen patronen naar boven die niet eerder zijn opgevallen. We beschikken over een hoop verschillende data van de demopercelen: van gewas, ras, bodem, weerstations, bodemvochtsensoren en de dronevluchten. Er komen twee momenten waarop meerdere grondmonsters worden geanalyseerd. We krijgen heel veel gegevens, maar het is niet altijd bekend wat we daarmee kunnen doen. Ik merk nu al dat dat interessante discussies oplevert.”

Volgens Rijk heeft het project nog geen concrete resultaten opgeleverd. We zijn nu halverwege het eerste seizoen, daarvoor is het nog te vroeg, zegt hij. “We merken wel dat de telers van Uitmuntend het interessant vinden. Die staan er heel constructief in. Het leuke is ook dat we met diverse partijen om tafel zitten, die vanuit verschillende perspectieven naar de uienteelt kijken. We zijn allemaal zeer benieuwd hoe we alle data kunnen interpreteren en wat de vervolgstappen zijn. Ik denk dat we met elkaar een hele mooie stap kunnen zetten in de precisielandbouw en uienteelt.”

Puntjes op de i zetten
Akkerbouwer Vincent Koekoek uit Bant is lid van studiegroep Uitmuntend. Hij is een van de telers bij wie een demoperceel is aangelegd. Koekoek is enthousiast over het project. “Een uienteler wil in principe de beste en meeste uien van zijn percelen halen. Precisielandbouw is hierin een volgende stap. Je kunt er de puntjes mee op de i zetten. Wij hebben op ons bedrijf veel gediepploegd en daar is de grond bont van geworden. We hebben al een aantal taakkaarten van de samenstelling van onze grond laten maken. Er wordt bij het nemen van grondmonsters nog te vaak uitgegaan van gemiddelden.
Op bonte kavels heb je daar niet zoveel aan. Het voordeel van precisielandbouw is dus dat een teler heel veel data kan verzamelen en aan de hand daarvan gerichter gewasbescherming, compost en bemesting op zijn percelen kan aanbrengen, maar ook efficiënter kan werken”, zegt Koekoek.

Het interpreteren van de gegevens staat echter nog in de kinderschoenen, beseft hij. “Tijdens een workshop werden drie kaartjes van percelen met biomassa gepresenteerd. Dan wil je het mooiste kaartje hebben, dat is de sport. Die hadden we niet, dus dat was een beetje jammer”, lacht hij. “Ik vond dat onze uien best mooi op het perceel stonden, maar er stonden relatief weinig planten op de kavel, dus ook minder biomassa. Zo’n perceel haal je er meteen uit met de biomassakaart.”

Conclusies trekken
Koekoek werkt al een paar jaar op kleine schaal met precisielandbouw. Hij heeft met een Veris bodemscan taakkaarten laten maken, die hij onder andere gebruikt bij stuifbestrijding, bemesting in de bieten en variabel bodemherbiciden spuiten. “De bemesting in de bieten is een  experiment, in de uien durf ik dat nog niet aan”, aldus de teler. Onlangs had hij hagelschade in de uien, het ergst precies op de lichte stukken in het perceel. “Op die plekken kwamen de uienplantjes meteen door. Die waren verhageld. Op zwaardere stukken kwamen de plantjes later op, die hebben niet zoveel last van de hagel gehad. Eigenlijk was dit precisielandbouw in de dop. Je beschikt over gegevens van je percelen, er gebeurt iets en dus kun je conclusies trekken.”

Weersomstandigheden hebben wel invloed op precisielandbouw, denkt Koekoek. “Als je een kas over je percelen kon zetten, waren we vast al verder geweest”, merkt hij op. “Het is van tevoren lastig te voorspellen wat een jaar gaat doen.” Koekoek denkt dat precisielandbouw uiteindelijk niet meer uit de akkerbouw is weg te denken. “Iedereen werkt tegenwoordig met gps, we weten niet beter. Dat was tien jaar geleden nog heel anders. We hebben enerzijds nog een lange weg te gaan, maar anderzijds gaat het ook heel snel. Het gaat alleen nooit snel genoeg.”

Bron: Uienmagazine, De Groot en Slot

Publicatiedatum: