Stephen Hedderly, Bedfordshire Growers

"Uitdagend seizoen voor Britse uien"

Net zoals andere gewassen in het VK waren ook uien in 2019 het slachtoffer van de wisselvallige weersomstandigheden waardoor sommige telers er niet eens in geslaagd zijn om al hun uien te rooien en anderen te maken kregen met kwaliteitsproblemen. 

"Het teeltseizoen 2019 werd gekenmerkt door extremen," zegt Stephen Hedderly van Bedfordshire Growers. "Het planten begon al vroeg in februari toen er minder neerslag dan gemiddeld viel, wat betekende dat de grond beduidend droger was dan normaal. De hevige regenval in maart, die tien dagen aanhield, maakte een eind aan de gunstige vooruitzichten. De rest van maart en de maand april verliepen over het algemeen droog maar in mei zorgde storm Hannah bij sommige telers voor problemen. Mei en juni waren vrij warme maanden maar de neerslag half juni betekende de redding voor percelen niet-geïrrigeerde uien."

"Het rooien van de winteruien begon half juni en de kwaliteit van de uien was de beste sinds jaren. De voorjaarsuien werden vanaf juli gerooid en ook deze waren van goede kwaliteit. De uitdagingen begonnen in augustus toen het kwik in het VK tot boven de 30 graden steeg, wat voor problemen zorgde zoals zonnebrand bij de toch al door wind geteisterde gewassen die daarna ook nog door regen werden getroffen. Vanaf de derde week van september begon het namelijk langdurig te regenen. De gelukkigen hadden hun oogst al binnen, anderen liepen wat schade op maar in sommige gevallen werden de uien nooit gerooid."

"Als men kijkt naar de wereldmarkt dan heeft de situatie in India, dat door droogte en een zware moessons werd getroffen en waar een exportverbod geldt, zeker nieuwe exportmogelijkheden gecreëerd. De Polen hadden eveneens een zeer kleine oogst en ook vanuit deze markt is er interesse."

Het is een uitdaging wat er later in het seizoen zal gebeuren. Het planten van winteruien heeft vertraging opgelopen. Telers zouden hier de komende weken mee moeten starten maar in veel regio's in het VK is de bodem nog te verzadigd. De afgelopen 24 uur heeft storm Brendan lokaal weer 12 mm neerslag veroorzaakt, bovenop het toch al zeer hoge waterpeil. 

Hedderly laat weten dat het ras Sweet Red van Bedfordshire Growers het niet alleen in het VK goed doet maar ook in Europa. Op dit moment staat het ras op het punt om ook op de Amerikaanse markt te worden geïntroduceerd. De pyruvaten (een eindproduct van de afbraak van suikers, vetten en eiwitten en dient als energiebron voor de mitochondriën in de lichaamscellen) blijven consistent tussen de 1-3. De smaak en zoetheid zijn buitengewoon goed. We blijven actief op zoek naar telers in heel Europa en elders om mee samen te werken aan teelt- en afzetproeven. Gezien de huidige grote belangstelling voor veganisme kijken we met veel enthousiasme naar de toekomst."

Bedfordshire Growers is aanwezig op Fruit Logistica Hall 7.2c stand A-02

Voor meer informatie:
Stephen Hedderly
Bedfordshire Growers
Tel: +44 1767 319224 
Email: stephen.hedderly@bedgrow.co.uk  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven