Peru, het land dat het meest getroffen is door de maatregel

Bolivia stopt met de import om prioriteit te geven aan de nationale aardappel- en uienteelt

Het besluit van Boliviaanse importeurs om geen tuinbouwproducten meer in te voeren om hun nationale teelt te bevorderen, heeft geleid tot bezorgdheid bij de Peruaanse boeren, vooral bij de telers van aardappelen en uien.

Dit besluit komt voort uit de Family Agriculture Policy die de overheid van Bolivia afgelopen jaar heeft ingevoerd. Dit nieuwe beleid heeft als doel plannen te promoten waardoor Boliviaanse telers hun opbrengsten kunnen verbeteren.

In een gisteren gepubliceerde verklaring bedankte het ministerie van Plattelandsontwikkeling van Bolivia de importeurs van hun land. "Deze beslissing die zij hebben genomen zal onze telers ten goede komen", verklaarden zij. Zij voegden eraan toe dat zij de producten die het land worden binnengesmokkeld, zoals aardappelen, uien en wortelen, in beslag zullen nemen.

Bezorgdheid in Peru
Volgens het bericht van de voorzitter van de uientelers van Majes in Arequipa, Sebastian Zambrano, zijn de uienzendingen al bijna een maand lang geblokkeerd. Peru stuurde bijna 120.000 kilo uien per week naar Bolivia, wat nu een nieuwe markt vereist.

Opgemerkt moet worden dat Bolivia de vierde bestemming voor Peruaanse uien was, na Colombia en Ecuador. Bovendien heeft de overproductie van uien in het laatste seizoen invloed gehad op de prijs die aan de telers wordt betaald, die is gedaald van 0,60 cent per kilo tot 0,10 cent per kilo.

Deze informatie is bevestigd door de directeur van de regionale landbouwdirectie van Arequipa, Jaime Huerta. Huerta zei dat ze samen met het ministerie van Landbouw en Irrigatie werkten aan het programmeren van het aantal hectaren dat in het volgende seizoen zal worden gezaaid.

Ook de aardappelsector kent moeilijke tijden. De prijs voor de aardappelen daalde in de afgelopen maand met 50%. Volgens Victoriano Fernandez, de voorzitter van de Peruaanse Aardappelvereniging (Appapa), werd dit veroorzaakt door het besluit van Bolivia om de import te staken.

Het ministerie van Buitenlandse Handel en Toerisme (Mincetur) in Peru verklaarde: "Mincetur verzamelt informatie en evalueert deze kwestie, die een schending van de Boliviaanse afspraken met de Andesgemeenschap zou kunnen inhouden en werkt samen met de Boliviaanse autoriteiten om deze kwestie aan te pakken."

Bron: larepublica.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven