Het uienforum 2020 was een groot succes:

"Wielrenners en uientelers zijn helemaal niet zo verschillend"

Het uienforum 2020 in St. Martin in de Pfalz was een succes – daar zijn de bezoekers en organisatoren het over eens. Afgelopen donderdag en vrijdag kwamen er circa honderd bezoekers op af.  Onder leiding van de  Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH (AMI) en 'Rheinischen Landwirtschafts-Verlag GmbH' werden er twee dagen lang voordrachten gehouden, was er voldoende tijd voor networking, vond er een motivatietraining plaats en was er een tovershow voor spelers uit de uienbranche uit heel Duitsland en enkele internationale bezoekers.

Ga hier naar de fotogalerij.

Hans-Christoph Behr nam het openingswoord op zich en keek terug op de afgelopen twee jaar sinds het laatste uienforum in 2018 plaatsvond: "We hebben twee zeer verschillende seizoenen achter de rug: één met een zeer kleine oogst en schaarste in heel Europa en een tamelijk goede oogst." De export loopt goed en Europa is goed in staat om te leveren. Hans-Chritoph had ook een teaser voor de eerste dag van de bijeenkomst: "Gewasbescherming zal vandaag het belangrijkste onderwerp zijn - hopelijk niet alleen de bezorgdheid rondom dit thema maar ook oplossingen."

De tweede spreker tijdens het openingswoord was Bernd Haas, de voorzitter van het 'Fachverband Deutsche Speisezwiebel', die de telers opriep zich aan te sluiten bij de vereniging om zo samen de teelt te stabiliseren en telers sterker te maken tegenover de handel en politiek. Ook hij keek met gemengde gevoelens terug op de afgelopen jaren: "Het weer oefent in toenemende mate druk uit op de planten. In sommige deelstaten werd de droogte van het jaar 2018 afgelopen jaar zelfs overtroffen en een verbod op irrigatie maakte het extra zwaar." Om deze factoren te beteugelen, worden er veel investeringen gedaan in de sector: areaaluitbreiding, nieuwbouw, irrigatie en verbeterde opslagcapaciteiten.

Daarnaast wil de vereniging onderzoek stimuleren naar het verlagen van het calciumgehalte van de uien, het gebruik van verschillende grondsoorten afhankelijk van de standplaats, fusarium en nieuwe rassen om deze problemen te beteugelen. "Het zijn spannende onderwerpen maar het is ook zeer inspannend werk."

Ga hier naar de fotogalerij.

Günter Hoos van het 'Dienstleistungszentrum Ländlicher Raum Rheinpfalz' (DLR) kwam als vertegenwoordiger van staatssecretaris Andy Becht. "De markten zijn open en functioneren - de Duitse uienbranche moet zich profileren!", raadde hij de aanwezigen aan. "Men moet de producten een gezicht geven dat meer laat zien dan puur productiviteit. Laat uw ondernemerscreativiteit zien: heeft u bijzondere rassen? Bestaan er lokale bijzonderheden? Hoe is het aroma van uw producten?"

Voor Günter Hoos was de klimaatverandering een belangrijk aspect van de overwegingen voor de toekomst: "Dit thema zal ons allen bezighouden want alle parameters zullen veranderen. De teeltperiode zal zich verschuiven en daarom moeten we ons ook wat betreft rassen en grondsoorten modificeren. Dat zijn kwesties voor het voortbestaan." Hij noemde gewasbescherming, klimaatverandering en een gebrek aan arbeidskrachten als zorgenkindjes van de branche. "Velen voelen zich door de politiek in de steek gelaten want de eisen die aan uientelers maar ook aan andere groententelers gesteld worden zijn zeer hoog." Bovendien wees hij op de informatiemogelijkheden bij het DLR.

De eerste dag van de bijeenkomst stond helemaal in het teken van gewasbescherming, gevolgd door een wereldreis van de uien, van Duitsland via Nederland tot aan Brazilië. In de avond kon er glühwein gedronken worden en het avondprogramma werd met een tovershow afgerond.

Ga hier naar de fotogalerij.

Op de tweede dag van het forum ging het al vroeg verder: de ochtend draaide om "de wereld van de techniek", waarbij er een kijkje werd gegeven in technische gewasbescherming en koelopslag. Het geheel werd afgesloten door Pierre Bischoff – de extreemsporter hield een voordracht over "de kunst van nooit opgeven" en stelde vast: "Wielrenners en uientelers zijn helemaal niet zo verschillend." Tijdens de afsluitende lunch hoorde men aan veel tafels nog de discussie over zijn 'why-worry filosofie'.


Pierre Bischoff

De bijeenkomst werd gekenmerkt door een gezellig samenzijn en levendige discussies. Geen enkele voordracht kon zonder kritische vragenronde met het publiek. Veel meningen werden gedeeld en de sprekers deden hun best om alle vragen en opmerkingen met humor en gevatheid te beantwoorden. Dat maakt het uienforum zeker ook in de toekomst een bijzonderheid op de eventkalender van de Duitse uientelers- en distributeurs.


Zauberkunst Boretti

Zelfs Wilhelm Kerres van Gut Erzelbach, die voorafgaand aan de bijeenkomst nog sceptisch was, trok een positieve conclusie: "Ook na al deze jaren in de uienbranche kon ik daadwerkelijk nog iets nieuws leren."

Ga hier naar de fotogalerij.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.