Gewasbescherming was een centraal thema op het Uienforum 2020, dat vorige week in St. Martin in de Pfalz plaatsvond. Men zou kunnen zeggen dat dit het belangrijkste onderwerp is voor de uiensector gezien de selectie van de presentaties en de bezorgdheid van het publiek. Er was voor elk wat wils - van chemie, tot vlammen, tot vliegen met roze blaren. FreshPlaza was erbij.
Andrea Schneider: Update gewasbescherming
Andrea Schneider, van de Duitse Vereniging voor Uienhandel, was de eerste die een pleidooi hield voor gewasbeschermingsmiddellen. Eerst gaf ze een overzicht met technische informatie over de bescherming, de geschiedenis en de wettelijke basis. Haar conclusie: "Je hoeft maar heel weinig te sproeien en het proces is navenant materiaalbesparend. De omvang van het werk valt ook erg mee. Toch vindt men uiteindelijk minder (geen) resten op het eindproduct en wordt de behoefte aan gewasbeschermingsmiddelen aanzienlijk verminderd."
Vooral ritnaalden zijn een grote bedreiging voor de uien - dit is ook te wijten aan de klimaatverandering, aldus Schneider: "Door het warmere klimaat worden soorten uit zuidelijke landen steeds talrijker in ons land. De voortgang in de richting van het noorden is duidelijk zichtbaar. Deze soorten zijn invasiever en moeilijker te controleren. Dit moet een referentiepunt zijn voor toekomstige ontwikkelingen."
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.
Marc Muszinski: Meer ontwikkelingen binnen gewasbescherming
Dit aspect werd ook bekritiseerd door Marc Muszinski, die voor Syngenta Agro sprak op het Forum. "Helaas is de expertise niet goed verdeeld binnen de overheid, waardoor het ontbreekt aan een gevoel voor wat realistisch gezien nodig is. Er is een probleem van perceptie: het conflict tussen het agrarische beleid en het milieubeleid waar de telers onder lijden. "Aan de ene kant vragen zowel consumenten als de politiek aanbod van producten en aan de andere kant is er een gebrek aan inzicht in de risico's en behoeften die gepaard gaan met de teelt".
Er is sprake van een drastische vermindering van het aantal legale werkzame stoffen en tegelijkertijd van een terughoudende beoordeling van nieuwe ontwikkelingen en van een lange proceduregang. "Dit roept de vraag op hoe de mensheid te voeden, met steeds minder beschermingsmogelijkheden en immer slechtere omstandigheden," zegt hij, verwijzend naar het slechte humeur richting de politiek en de vraag naar biologische producten.
Deze lezing leidde ook tot een discussie en Hans-Christoph Behr (AMI) concludeerde: "Iedereen zegt altijd 'het zal niet werken', maar uiteindelijk werkt het wel. Er lijkt eenvoudigweg geen sprake te zijn van een duidelijke noodsituatie die snelle oplossingen rechtvaardigt."
Martina Pohlmann: nematoden en steriele uienvliegtechniek
In haar eerste lezing ging Martina Pohlmann van HLB/De groene Vlieg in op vrijlevende nematoden, een micro-organisme dat grotendeels een heilzaam organisme is. Ze presenteerde de gevallen waarin sprake is van plagen en sprak over manieren om ze op te sporen en tegen te gaan.
Op de tweede dag sprak ze over haar ervaringen met de steriele uienvliegtechniek, die in Nederland al op grote schaal wordt toegepast. Ook in andere Europese landen zou de oude vertrouwde methode snel beschikbaar moeten zijn dankzij de nieuwe mobiliteit van de uienvliegen.
De technologie wordt al in verschillende landen wereldwijd gebruikt voor 38 vliegensoorten. De bescherming wordt geboden door gesteriliseerde vliegen, die in grote hoeveelheden worden gekweekt en op aangetaste velden worden uitgezet, waardoor de voortplanting wordt belemmerd. "Dit proces vereist geen GGO's, leidt niet tot resistentie, laat geen residuen achter en heeft een langdurig effect", zei Pohlmann over de voordelen van de technologie.
Ze legt het proces uit: "Uienvliegen worden gekweekt en kortstondig bestraald met radioactieve straling in de laatste groeifase. Dit remt de seksuele rijping." Ze zegt dat de techniek zeer nauwkeurig is en slechts op enkele insecten werkt. Na de exacte controle van de besmette gebieden kunnen deze steriele en roze gemerkte uienvliegen vervolgens worden verwijderd en kan vermeerdering worden vermeden. Dit vereist echter een nauwe samenwerking tussen veel telers in een regio om de technologie effectief te maken in de hele regio.
Tot nu toe was het bedrijf geografisch zeer beperkt, omdat het niet mogelijk was om de vliegen over lange afstanden te vervoeren. Inmiddels zijn er speciale containers ontwikkeld om dit mogelijk te maken. Op de lange termijn zoekt het bedrijf ook in Duitsland en de rest van Europa naar gebieden waar de technologie kan worden toegepast.
Klik hier om nog een fotoreportage te bekijken.
Claude Juriens: Onkruid wieden gemakkelijk gemaakt
Claude Juriens, van het Zwitserse bedrijf ecoRobotix, presenteerde de autonome robot van het bedrijf voor precieze onkruidbestrijding aan de forumdeelnemers op de tweede dag. De robot werkt met een microdoseringstoepassing, die zeer nauwkeurig is dankzij de camera en de GPS. Hij belooft 90% besparing op herbiciden dankzij 'vlekkenspray' - ten voordele van het milieu en de portemonnee. De commercialisering is momenteel aan de gang en in 2021 zullen nog meer testen worden uitgevoerd in Duitsland, Zwitserland en Frankrijk.
Ole Jensen: fakkeltechniek in de uienteelt
De lezing over onkruidbestrijding, gehouden door Ole Jensen van het Deense Envo Dan, klonk wat spraakmakender. De onkruidbrander vernietigt onkruid tussen de rijen uien op een doelgerichte en chemicaliƫnvrije manier. De techniek wordt in Duitsland al enkele jaren toegepast.
Alle presentaties werden gevolgd door discussies en opmerkingen over het onderwerp. De sprekers reageerden spontaan en met humor op zelfs de meest kritische commentaren. De ontspannen en relaxte sfeer werd door veel deelnemers opgemerkt als een bijzonder kenmerk van dit evenement.
Kijk ook eens naar ons artikel en ons fotoverslag over het Uienforum 2020.