Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Philippe Dekerle, Acquette SARL – Ferme de l’Artois:

“We kunnen onze klanten jaarrond Franse uien leveren”

Hoewel de uienmarkt afgelopen seizoen te kampen had met een groot tekort, kon SARL Acquette, gespecialiseerd in het telen, het verpakken en het afzetten van uien, jaarrond aan Franse klanten leveren. “We hadden verwacht dat er snel een tekort zou zijn op de Franse markt en zelfs op Europees niveau. Dus, om tot de volgende oogst aan onze Franse klanten te kunnen leveren, hebben we concessies moeten doen en besloten om – ondanks de interessante aanbiedingen die we hebben ontvangen – niet te exporteren en onze volledige opbrengst op de Franse markt aan te bieden,” legt manager van Acquette Philippe Dekerle uit.

Gezien de geografische ligging lijdt de teelt minder onder de hittegolven in de zomer. “Wij zijn een van de weinige verpakkers in dit gebied. Omdat we ons in Pas-de-Calais bevinden, zijn de weersomstandigheden altijd vrij mild. Ook de grond waarop geteeld wordt, is gunstig voor het telen van uien. Verder hebben we altijd een grotere watervoorraad dan andere Franse regio's.”

“Sinds 20 september is al 10% van alle geoogste uien gekocht”
Dit jaar is het seizoen anders verlopen. “De kwaliteit van de uien die vóór 20 september zijn geoogst, is goed. De uien die na deze datum zijn geoogst, zijn echter van zeer beperkte kwaliteit vanwege de vrijwel constante regenval waar de regio mee te maken heeft gehad. Door die regenval zitten de uien vol met water, waardoor ze niet lang bewaard kunnen worden. Voor ons vertegenwoordigde deze tweede helft van de oogst 10% van onze totale teelt, die we al via een contract door een fabrikant is gekocht. We richten ons duidelijk op het topsegment en wanneer de kwaliteit van de uien niet optimaal is, biedt een contract ondanks alles de garantie dat we de kwalitatief minder goede opbrengst aan een fabrikant kwijt kunnen,” legt Philippe uit.

“We hebben van het stimuleren van een milieuvriendelijke werkwijze een prioriteit gemaakt”
Sinds 2010 is Acquette SARL ISO 14001 en GlobalGAP gecertificeerd. Het bedrijf heeft sinds vorig jaar HEV-certificering niveau 3. “We zijn constant op zoek naar milieu-innovaties. We hebben van het stimuleren van een milieuvriendelijke werkwijze een prioriteit gemaakt. We telen al 20 jaar uien en doen daarbij we ons best om de biodiversiteit te respecteren en vriendelijk te zijn voor het milieu. We maken daarbij gebruik van verschillende technieken als schoffelen, gelokaliseerde behandeling en het inrichten van bloeiend braakland. We hebben het geluk dat we in een relatief schone sector werken. Het behalen een HEV-certificering (niveau 3) vereist nog steeds een grote mate van betrokkenheid.”

Verder wil Philippe zijn verpakkingsmachine veranderen, maar hij wacht daarbij tot hij een betrouwbare milieuvriendelijke oplossing vindt. “We willen voortaan werken met biologisch afbreekbare netten en andere verpakkingen, gemaakt van papier of houtvezels, maar niet meer met plastic verpakkingen. Bovendien is het aantal herbruikbare plastic trays dat we in supermarkten verkopen de afgelopen twee jaar flink toegenomen.”

Acquette SARL zet uien af onder het merk ‘Ferme de l'Artois’. Elk jaar teelt het bedrijf tussen de 10.000 en 12.000 ton uien, meestal gele uien, 10% rode uien en sjalotten. Acquette SARL is in de jaren 2000 begonnen met het leveren aan supermarkten, de belangrijkste doelgroep, te werken. Om het teeltoppervlak en de uiteindelijke opbrengst te kunnen vergroten. is SARL Acquette in 2013 verhuisd.

 

Acquette SARL – Ferme de l’Artois   
11 Chemin des Anzacs,
62450 Bapaume, France
Telefoonnummer: +33 3 21 07 00 36
contact@acquette.com 

Publicatiedatum: