Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Trends op de (wereld)markt voor uien:

Meer rood, meer biologisch

Uien zijn een integraal onderdeel van het dieet in veel landen van de wereld, ook al variëren ze in grootte. Ook in Duitsland is er sprake van groei. Naast de gewasbescherming is ook de commerciële kant van de uien tijdens het Onion Forum 2020 nader toegelicht. Van trends in Duitsland, Nederlandse export, ontwikkelingen in Zuid-Amerika en nieuwe opslagtechnologie was er voor elk wat wils.

Klik hier voor de fotogalerij.

Sonja Illert van Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH (AMI) was de eerste: "Mensen horen vaak dat het tomatenassortiment te groot is. Bij uien is het assortiment meestal nog groter." Bij elke supermarkt of speciaalzaak zijn er uien, vaak onderverdeeld in speciale soorten, merken en verpakkingen. Daarnaast groeit de populariteit van trossen uien.

Wat de rode uien betreft, is het aandeel in de teelt nog steeds vrij klein. Over het algemeen zijn er weinig gegevens over de onderverdeling van de verschillende rassen op mondiaal niveau. "Nederland en Groot-Brittannië zijn de koplopers in het gebied waar rode uien worden geteeld, maar ook in Duitsland gebeurt er veel. Er is nu een gebied van 820 ha (vanaf 2019), dat ongeveer 7,4% van het totale gebied is," zei Illert.

Gezien de toenemende vraag naar rode rassen is het aanbod schaars en zijn de prijzen hoog. Het exportverbod vanuit India speelde hier in de kaart en opende markten voor Nederland in Azië. "We blijven schaarse hoeveelheden rode uien verwachten. De belangrijkste overzeese partner voor Duitsland is Nieuw-Zeeland, waar dit seizoen geen significante toename van het areaal is gemeld." Een bijkomende factor was de overstap naar uitsluitend biologisch geteelde rode uien bij discountgigant Aldi Süd: "Dat kwam als een verrassing en er zijn in Duitsland sowieso niet veel biologische rode uien verkrijgbaar. De prijzen gingen omhoog en de beschikbaarheid was laag - uiteindelijk werd de vraag gedekt door leveringen uit Nederland."

De presentatie van Illert leidde tot een aantal discussies over verschillende onderwerpen. Sommige deelnemers vroegen zich af of langdurige opslag of import in het geval van uien milieuvriendelijker is. De berekening van deze waarden was moeilijk en voor de consument onduidelijk: "Het moet beter gecommuniceerd worden dat regionaal niet altijd beter is. Consumenten weten niet welke informatie ze kunnen geloven," aldus de aanwezigen. Er was ook een gevoel van wrevel over prijsspeculatie: enerzijds in de importsector, maar ook bij Duitse marketeers en verwerkers.

Klik hier voor de fotogalerij.

Daniel Rogério Schmitt (Governo do Estado de Santa Catarine) gaf de deelnemers inzicht in de uiensector in Zuid-Amerika en vooral Brazilië. Hij zei dat Brazilië een groot producerend land is, maar zich niet mengt in de markt: "De gecultiveerde hoeveelheden zijn niet voldoende om de binnenlandse markt in Brazilië te bevoorraden, dus er worden nog steeds grote hoeveelheden geïmporteerd, vooral uit Nederland." Hier wordt de retourvracht in eigen voordeel gebruikt: het fruit wordt vanuit Brazilië naar Nederland geëxporteerd en op de terugweg worden de uien naar Brazilië vervoerd. Dit is goedkoper en efficiënter: "Het is voordeliger om een container met uien naar Brazilië te sturen dan naar Parijs."


Daniel Rogério Schmitt und Hans-Christoph Behr

De technische vooruitgang zorgt voor een steeds grotere opbrengst op een kleiner wordende oppervlakte, maar de opslagcapaciteit laat nog veel te wensen over. "Dat is de kern van de zaak - vooral met ons vochtige warmteklimaat zijn hier nog steeds investeringen nodig."

Gijsbrecht Gunter van de Holland Onion Association sprak over de invloed van Nederland op de uienwereldmarkt - en een antiglobaliseringstrend. "De politiek kan de uienhandel belemmeren, ook al heeft dit product zelden iets te maken met de geschillen tussen landen."

Uien zijn de meest geconsumeerde groenten ter wereld en tegelijkertijd is er maar een klein gebied waar het hele jaar door uien kunnen worden geteeld. "Met de groeiende wereldbevolking en de populariteit van de uien verwachten we dat de consumptie in 2050 met 60% zal toenemen", zei hij. Hij voegde eraan toe dat 95% van de Nederlandse teelt, die bestemd is voor de export, dus kan bijdragen aan het voeden van de wereldbevolking. Gunter presenteerde verschillende exportbestemmingen voor het product en hun respectievelijke specificaties voor de uien om de mogelijkheden en problemen in de handel verder te illustreren.

Een goede opslagtechnologie is cruciaal voor de kwaliteit van de uien op de markt. Henk Tebben van Engie Refrigeration presenteerde de condensatietechniek van het bedrijf voor dit doel en kreeg veel belangstelling van de deelnemers. De condensatietechniek maakt het mogelijk om zonder afhankelijkheid van buitenlucht te drogen en op te slaan, wat de oplossing bijzonder energiezuinig maakt. Dit maakt het mogelijk om in te spelen op de belangrijkste trends voor de uien- en groentensector in het algemeen: hogere kwaliteitseisen, meer onvoorspelbaar weer en duurzaamheid. "Het droogproces gebruikt de energie van de ui, waardoor de plant bijna energieneutraal is".

Klik hier voor de fotogalerij.

Voor meer informatie:
Sonja Illert
Marktexpertin Gartenbau
Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH
(0228) 33805-255

Daniel Rogério Schmitt
Governo do Estado de Santa Catarine
www.sc.gov.br

Gijsbrecht Gunter
Holland Onion Association
Louis Pasteurlaan 6
2719 EE Zoetermeer
+31 (79)368 11 00
info@holland-onions.org
www.holland-onions.org  

Henk Tebben
ENGIE Refrigeration
Josephine-Hirner-Straße 1 & 3
D-88131 Lindau
+49 (0)8382 706-0
www.engie-refrigeration.de
refrigeration@de.engie.com 

Publicatiedatum: