Na Brexit starten de onderhandelingen voor een handelsakkoord

Gisteren stemde het Europees parlement in met de Brexit-deal. In de nacht van 31 januari op 1 februari verlaten de Britten daarmee de Europese Unie.

Hoewel Brexit vanaf dat moment een feit is, gaat dan een overgangsperiode van start die duurt tot 31 december 2020 die bedoeld is voor het vormen van een toekomstige relatie tussen het VK en de EU. In de overgangsperiode worden de huidige regels gehandhaafd en blijft het VK binnen de interne markt, de douane-unie en het Europees Hof van Justitie.

Volgende deadline in juni 2020
“De volgende deadline staat dan gepland voor juni 2020 waarin de 27 EU-lidstaten en het VK kijken hoe ver ze zijn met onderhandelingen en of een handelsovereenkomst tegen het einde van 2020 haalbaar is. Die deadline is ook het moment dat een eventuele verlening van de transitieperiode moet worden aangevraagd. Als dat niet gebeurt en de onderhandelingsperiode ook niet wordt verlengd, dan dreigt er opnieuw een scenario te ontstaan waarbij van de een op de andere dag importheffingen gaan gelden en er geen afspraken zijn over wat er wel en niet op de markt mag worden gebracht.

“Importeurs, exporteurs en vervoerders krijgen hierdoor extra tijd om hun zaken op orde te krijgen voor wat kan gaan gebeuren,” vertelt Ronald Hoekstra van CSI-Fresh. “Het belangrijkste advies voor hen blijft dan ook: “Bereid je voor en blijf jezelf op de hoogte houden van de ontwikkelingen rond de Brexit.”

Minder export naar VK
De afgelopen jaren heeft het vooruitzicht op de Brexit al zijn effect gehad. Zo heeft het de Britten al ruim 130 miljard pond gekost (150 miljard euro). "Wij merken dat onze producten duurder zijn geworden voor de Britten", vertelt Mart Valstar, directeur van groenten- en fruit-exporteur Valstar Holland. Door een duurdere pond is de vraag vanuit het VK wat afgenomen.

 

Bron: CSI-Fresh, NOS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven