Hectare-opbrengst consumptieaardappelen en zaaiuien onder langjarig gemiddelde

Bij consumptieaardappelen en zaaiuien lagen de hectare opbrengsten in 2019 onder het langjarig gemiddelde. De opbrengst consumptieaardappelen kwam met 47,9 ton per hectare onder het langjarig gemiddelde van 49,8 ton per hectare, die van zaaiuien op 50,3 ton per hectare (langjarig gemiddelde: 57,2 ton per hectare). De hectare opbrengsten consumptieaardappelen en zaaiuien lagen wel een stuk hoger (respectievelijk 16 procent en 42 procent) dan in het oogstjaar van 2018. Dat blijkt uit de definitieve oogstraming van het CBS.  

 

Areaal zaaiuien naar recordhoogte
De teeltoppervlakte van zaaiuien is weer verder toegenomen: het areaal is sinds 2000 verdubbeld, en bedraagt 27,6 duizend hectare in 2019. Steeds meer telers hebben dit gewas in hun teeltplan. De consumptieaardappelen laten ten opzichte van 2000 een daling zien. De teeltoppervlakte van deze gewassen samen nam in af met 69,4 duizend hectare ten opzichte van 2000.

Opbrengst per hectare: het verschil tussen voorlopige en definitieve cijfers
Elk jaar in oktober publiceert het CBS de voorlopige oogstraming, in januari volgen altijd de definitieve cijfers. In 2010-2019 lag de definitieve opbrengst per hectare voor consumptieaardappelen in vier van de tien jaren onder de voorlopige, geraamde opbrengst. Het grootste verschil was in 2015, toen de uiteindelijke opbrengst bijna 9 procent lager uitviel dan aanvankelijk met de voorlopige oogstraming was geschat. De overige zes jaren was de definitieve opbrengst hoger dan de raming in oktober.

In dezelfde periode viel de definitieve gemiddelde opbrengst zaaiuien per hectare in vijf jaren lager uit dan de geschatte opbrengst (tot 6,5 procent lager in 2014), in de andere vijf jaren hoger (maximaal 10,9 procent hoger in 2018).

Voor het oogstjaar 2019 was de definitieve hectare-opbrengst aan zaaiuien 5,3 procent lager dan de voorlopige raming.

Bron: CBS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.