Carola Schouten bezoekt uienteler Nathan van Beek

Nathan van Beek heeft samen met zijn partner Caroline Huetink een akkerbouwbedrijf. Op 4 februari jongstleden bracht minister Schouten hen een bezoek. Ze spraken over klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor de landbouw. Door droogte en extreem weer beschadigen gewassen met grote gevolgen voor de opbrengst. Van Beek bereidt zich het hele jaar door voor op de risico’s van klimaatverandering.

Hij verbouwt gewassen zoals aardappelen en uien en bereidt zich voor op extreem weer door gebruik te maken van akkers die verspreid liggen over een ruim grondgebied. Bij hevige stortbuien is de kans kleiner dat zijn oogst verloren gaat, omdat dat soort buien vaak heel lokaal zijn. Tegelijkertijd werkt hij in het project ‘beregenen op maat’ aan manieren om zuinig om te gaan met water bij het besproeien van zijn land.

Ook de grond moet voorbereid zijn op extreem weer. Van Beek houdt het organische stofgehalte van de bodem op peil door groenbemesters te gebruiken, gewasresten onder te ploegen en door de aanvoer van compost. Zo houdt de grond het water beter vast zodat het gewas minder kwetsbaar is in periodes van droogte.

Het bezoek werd afgesloten met een gesprek over klimaatadaptatie samen met Adrie Bossers en Johan Elshof van de ZLTO en Kees de Jong van Waterschap Brabantse Delta.

Bron: Ministerie van LNV

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven