Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Amerikaanse wetgevers eisen een handelsonderzoek

New Yorkse telers hebben moeite om hun uien af te zetten

Telers in de Hudson Valley in New York vieren al generaties lang met hun gemeenschappen de jaarlijkse uienoogst. Maar in december, toen de telers een prijs kregen aangeboden die gelijk was aan wat ze in 1990 kregen, stapelden de onverkochte gele en rode uien zich op en was de stemming meer wanhopig dan feestelijk.

Chris Pawelski, een vierde-generatie uienteler in Orange County die sinds september zijn strijd op Twitter bekend maakt: "We gingen van  € 25 voor een zak van 50 pound binnen een paar weken naar € 10." Dat is minder dan de teeltkosten, maar de telers zijn gedwongen om tegen die lage prijs af te zetten, omdat kopers ineens moeilijk te vinden zijn.

Ondertussen zijn de uienprijzen in de nabijgelegen supermarkten niet gedaald en is de vraag stabiel gebleven.

Maire Ullrich, een Cornell Cooperative Extension Agriculture Program Leader die al 30 jaar samenwerkt met telers in de regio: "Vrijwel iedereen staat in het rood. De zaken gaan slecht."

De situatie heeft ook de aandacht van beleidsmakers op hoog niveau getrokken. Gisteren kondigde Senator Kirsten Gillibrand aan dat zij en Senator Chuck Schumer vragen om een onderzoek naar oneerlijke handelssubsidies voor Canadese telers.


Gillibrand: "De staat New York is de thuisbasis voor eersteklas uien, maar toch kunnen onze telers hun goederen niet afzetten op een binnenlandse markt die wordt overspoeld door goedkope Canadese export. Telers in het hele land hebben moeite gehad om de groeiende teeltkosten bij te houden, terwijl Canadese exporteurs goedkope uien op de markt hebben kunnen dumpen tegen prijzen die vergelijkbaar zijn met die van 30 jaar geleden."

De oproep tot een onderzoek volgt op de brief van Gillibrand in september aan de minister van landbouw Sonny Perdue, waarin ze de lage prijzen aanhaalt die zijn betaald voor andere gewassen uit de staat New York, waaronder appels en kool, en het feit dat tussen 2012 en 2017 11.000 ha aan areaal is verdwenen.

Bron: civileats.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven