2.500 ha uien dreigen verloren te gaan in Buenos Aires door watertekort

Het dooit momenteel niet in de bergen van Argentinië. Daardoor ontstaat er een watertekort en dat bedreigt nu de vroege uienteelt op zo’n 2.500 hectare in het meest zuidelijke deel van de provincie Buenos Aires. Naast het watertekort zijn er volgens de telers door een gebrek aan investeringen in infrastructuur ook ongeveer 200 km minder waterkanalen beschikbaar.

"De vroege ui, die in april en mei gezaaid wordt, is het meest getroffen. Er is veel onzekerheid over met welk water we zullen kunnen besproeien", zegt Sergio Urrutia, een teler uit Villarino. Hij wijst erop dat de kanalen nodig hersteld moeten worden aangezien meer dan 50% van het water verloren gaat door lekken.

Het watertekort zal ook gevolgen hebben voor alle andere landbouwactiviteiten in het gebied die gebruik maken van de kanalen. Ongeveer 10.000 hectare late ui hangen af van de sneeuwval in de koude maanden. De kans, dat die teelt verloren gaat, is ook groot omdat het waterpeil in het spaarbekken Casa de Piedra zich op laagste niveau ooit bevindt.

De burgemeester van Villarino, Carlos Bevilaqcua, sprak over het dichten van de irrigatiekanalen met geokunststof. "Dit houdt kosten in die de telers bereid zijn te dragen, tenminste als ook de provincie een bijdrage levert via Corfo, de Provinciale Dienst voor Infrastructuur. De telers zouden het materiaal aankopen en de provincie zou zorgen voor de installatie.”

De burgemeester van Patagones, José Zara, laat weten dat de bijdrage van de provincie aan het irrigatiesysteem momenteel 18% bedraagt terwijl dat voorheen 30% was. De telers klagen dat tussen 2007 en 2015, toen Daniel Scioli gouverneur was, de provincie Buenos Aires flink bezuinigd heeft op de onderhoudskosten van de kanalen.

Corfo is bevoegd voor een gebied van 503.419 hectare en kan op dit moment slechts de watertoevoer verzekeren voor 137.565 hectare via vijf kanalen. "De provincie zal een tandje moeten bijsteken en de percentages moeten verhogen, anders komen ongeveer 1.500 telers in zak en as te zitten", zegt Urritia.

Bron: lanacion.com.ar


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven